Przepis na moją zupę kabaczkową
Składniki:
1 duży kabaczek
5 małych ziemniaków
1 duża marchewka
1 pietruszka
pęk zielonej pietruszki
1 łyżeczka chili
2 szalotki
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
przyprawy: kminek, cury, sól, imbir, pieprz, zioła prowansalskie, tymianek
a tak to tworzę
Na dno garnka wlewam oliwę, na niej chwilę szklę szalotkę z posiekanym czosnkiem. Dosypuję odrobinę curry, chilli i imbiru. Dorzucam pokrojone w kostkę: marchewkę, pietruszkę.. Smażę 2-3 minuty. Całość zalewam bulionem warzywnym, równocześnie dodaję kabaczka oraz ziemniaki i gotuję do miękkości. Pod koniec dorzucam natkę pietruszki i doprawiam zupę solą, pieprzem, ziołami, tymiankiem. Dolewam łyżkę soku z cytryny. Po ugotowaniu wszystkich warzyw blenduję zupę na krem. Po zblendowaniu dodaję koło łyżki śmietany

jest w tej zupie dużo różnych smaków, ale jest przepyszna

tylko uwaga, bo trochę pikantna