Witaj na Forum FajnaMama!

Oglądasz nasze forum jako Gość, co nie daje Ci pełnego dostępu do wszystkich opcji i możliwości forum.

Nie będąc zarejestrowanym, nie możesz także brać udziału w dyskusjach. Gorąco zachęcamy do darmowej rejestracji,
co umożliwi Ci pisanie wiadomości, branie udziału w sondach, zamieszczanie własnych zdjęć oraz dostęp do wielu innych udogodnień.

Rejestracja jest szybka i łatwa. Zarejestruj się.

domowe nalewki, likiery i inne :)

Zgłoś nadużycie #11 17 marca 2012, 23:08

dora27 Supermama
Rejestracja: Lip, 2011 Posty: 21596 Podziękowania: 3900
Coś na bolący żołądek dla mam które już nie karmią a chcą sie zrelaksować, albo troszkę dla zdrowia. Wrzucajcie tu przepisy nalewek lub likierów, nie jest to zabronione ;)
Likier miętowy

Czas przygotowania: 10 dni
Składniki

1 litr spirytusu
1,5 kg cukru
1 litr wody
dużo liści mięty
wygląda jak Ludwik do mycia naczyń, ale smakuje... jak likier ;)
Etapy przygotowania

Wlać spirytus do słoja. Następnie wrzucić miętę, jak najwięcej aby
zakryć całą zawartość słoja (najlepiej same listki, są bardziej
aromatyczne). Słój odstawiamy na 10 dni i codziennie wstrząsamy. Po 10
dniach, powinniśmy uzyskać bardzo ciemno zielony kolor (prawie czarny).
Przecedzamy zawartość przez sitko z gazą. Miętę możemy spożytkować do
herbatek :)
Do dużego garnka wlewamy wodę i wsypujemy cukier, podgrzewając
rozpuszczamy go. NIE WOLNO DOPUŚCIĆ TEGO SYROPU DO WRZENIA. Aby nie
dopuścić do jego krystalizacji można dodać kilka kropli soku z cytryny.
Następnie studzimy syrop.
Jak już będzie zimny wlewamy do niego przesączony spirytus i mieszamy.
Likier można zabarwić barwnikiem spożywczym na intensywny zielony kolor.
Rozlewamy do mniejszych butelek i od razu możemy spożywać. Jednak
polecam, odstawić likier na kilka dni aby spirytus "przegryzł się" z
syropem.




Zgłoś nadużycie #12 17 marca 2012, 23:12

dora27 Supermama
Rejestracja: Lip, 2011 Posty: 21596 Podziękowania: 3900
Truskawkowe "piwko"

Składniki

truskawki
zimne mleko 3,2 %
cukier ( zwykly badz wnailiowy )
1/2 szklanki mleka skondensowanego nieslodzonego
kieliszek malibu

Etapy przygotowania

Truskawki blendujemy z mlekiem 3,2 % - ilosc owocow dowolna, mysle ze na
porcje starczy ok 6-7 szt - dodajemy kieliszek malibu na porcje.
Dosladzamy do smaku . Mleko skondensowane miksujemy do uzyskania
puszystej masy.
Do wysokiej szklanki wlewamy koktajl, łyzka nakladamy piane.
Jesli zrezygnujemy z alkoholu - koktajl swietnie nadaje sie dla dzieci.
Zwykłe mleko mozna zastapic w polowie lodami waniliowymi.




Zgłoś nadużycie #13 17 marca 2012, 23:15

dora27 Supermama
Rejestracja: Lip, 2011 Posty: 21596 Podziękowania: 3900
Wściekły pies
-wódka czysta 30 ml
-syrop malinowy 20 ml
-tabasco 3 krople
Do kieliszka(shooters)wlać wódkę, następnie dodać powoli sok malinowy, przyprawić trzema kroplami tabasco.




Zgłoś nadużycie #14 17 marca 2012, 23:18

dora27 Supermama
Rejestracja: Lip, 2011 Posty: 21596 Podziękowania: 3900
Pinacolada (moje ulubione) :)
Składniki:
-60 ml białego rumu
-20 ml syropu kokosowego
-80 ml soku ananasowego
-40 ml mleka
Składniki umieść w szklance, zmieszać (lub potrząsnąć), dodaj kilka kostek lodu, udekoruj ananasem. Na zdrowie :)




Zgłoś nadużycie #15 17 marca 2012, 23:19

dora27 Supermama
Rejestracja: Lip, 2011 Posty: 21596 Podziękowania: 3900
Cafe banana
Skladniki
1 banan
120 ml mleka
lyzeczka rozpuszczalnej kawy
lyzeczka cukru
Wykonanie
Zmiksowac wszystkie skladniki i przelac do szklanki, kubka lub filizanki.
To bez alkoholu jak likier smakuje, pycha




Zgłoś nadużycie #16 17 marca 2012, 23:20

dora27 Supermama
Rejestracja: Lip, 2011 Posty: 21596 Podziękowania: 3900
Domowy Bailey's
Składniki:
-puszka mleka skondensowanego słodzonego
-pół szklanki zwykłego mleka
-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
-0,5 - 0,25 litra wódki
Mleko w puszce gotuj przez 3 godziny (bez obaw, puszka nie wybuchnie). Następnie ostudź. Kawę rozpuść w małej ilości wody. Wszystkie składniki zmiksuj - i gotowe. Najlepiej smakuje zimny prosto z lodówki.




Zgłoś nadużycie #17 22 marca 2012, 14:23

Joanna81 Zaprawiona w bojach
Rejestracja: Lut, 2012 Posty: 144 Podziękowania: 8
Likier karmelowy

Puszka mleczka skondensowanego słodzonego (najlepiej już kremu)
100ml spirytusu

W makutrze delikatnie rozcieramy mase i dodajemy do niej stopniowo spirytus pomału tak aby całość sie nie ścieła. Po polączeniu składników przelewamy do butelki na likier odstawiamy na dw tygodnie raz na trzy dni wstrząsając zawartość.

U mnie jeszcze nie wytrzymał ten likierek dojrzewania do dwóch tygodni :)


Zgłoś nadużycie #18 2 czerwca 2012, 21:44

lulaby Początkująca
Rejestracja: Kwi, 2012 Posty: 14 Podziękowania: 0
Dziewczyny a wy skąd bierzecie spirytus? Jak rozrabiacie? Ile powienien mieć procent? Jestem zupełnie zielona a bardzo chciałabym spróbować zrobić coś swojego w tym roku.


Zgłoś nadużycie #19 3 czerwca 2012, 6:46

Konto usunięte
ja ostatnio robiłam coś takiego do 0,5l wódki wrzuciłam pokruszone cukierki lodowe (te niebieskie) i mam pyszną lodową wódkę a podchodzi ona w likierek że nie trzeba popijać jak się ją pije :)
Nasze Kropelki już z nami !!!

Zgłoś nadużycie #20 13 października 2012, 17:52

lulaby Początkująca
Rejestracja: Kwi, 2012 Posty: 14 Podziękowania: 0
Ja w tym roku zrobiłam pierwszy raz nalewkę z wiśni i malin. Mam tylko problem bo nie wyszły zbyt klarowne. Czy pomimo tego, że już stoją jakiś czas w butelkach mogę je jeszcze raz przefiltrować? Malinowa wyszła też trochę za słaba. Mogę do niej dolać jeszcze spirytus? Wcześniej dolewałam spirytus nalewkowy 60%, i to w przypadku wiśni wyszło idealnie. Chyba soku z malin było więcej.


Zgłoś nadużycie #21 13 października 2012, 19:08

mamaela Supermama
Rejestracja: Cze, 2011 Posty: 12319 Podziękowania: 1587
Co do filtracji to chyba możesz zrobić ponownie. Moja nalewka wyszła lekko mętna ale tak pyszna, że nikomu to nie przeszkadza :) a dla mocy też dodawałam 100 ml spirytusu, bo wcześniej zalewałam maliny i cukier wódką. Moc i słodycz ech :)


Zgłoś nadużycie #22 13 października 2012, 19:13

mamaela Supermama
Rejestracja: Cze, 2011 Posty: 12319 Podziękowania: 1587
Co do filtracji to chyba możesz zrobić ponownie. Moja nalewka wyszła lekko mętna ale tak pyszna, że nikomu to nie przeszkadza :) a dla mocy też dodawałam 100 ml spirytusu, bo wcześniej zalewałam maliny i cukier wódką. Moc i słodycz ech :)


Zgłoś nadużycie #23 15 października 2012, 10:09

marrika Początkująca
Rejestracja: Kwi, 2012 Posty: 38 Podziękowania: 0
A czy są jakieś owoce z których szybciej mi naleweczka wyjdzie niż te 3-4 miesiące? Wiecie, żeby na Święta/Sylwestra już była gotowa :) .

Zgłoś nadużycie #24 15 października 2012, 22:51

lulaby Początkująca
Rejestracja: Kwi, 2012 Posty: 14 Podziękowania: 0
Dzięki za radę. Wcześniej filtrowałam przez pieluszkę tetrową, ale nie wiem czy teraz lepiej przefiltrować przez filtr do kawy czy gazę.
A te 100 ml dolewałaś do 0,5 l nalewki? Ja mam takie butelki.
Jeżeli chodzi o "szybkie" nalewki to może z pomarańczy i kawy? Na święta idealna :)


Zgłoś nadużycie #25 16 października 2012, 9:10

marrika Początkująca
Rejestracja: Kwi, 2012 Posty: 38 Podziękowania: 0
Za kawą to nie przepradam, ale sama pomarańcza, albo mandarynka da radę ??

Zgłoś nadużycie #26 18 października 2012, 21:26

lulaby Początkująca
Rejestracja: Kwi, 2012 Posty: 14 Podziękowania: 0
Pewnie da radę, ale ja osobiście za słodkimi napojami pomarańczowymi nie przepadam. Przepis pewnie standardowy: zasypujesz cukrem, odstawiasz na kilka dni, zalewasz spirytusem, odstawiasz na kolejne 7 dni. Odcedzasz i przelewasz do butelek. Nie wiem tylko czy spirytus standardowo 60%. Zorientuj się.


Zgłoś nadużycie #27 18 października 2012, 21:48

mamaela Supermama
Rejestracja: Cze, 2011 Posty: 12319 Podziękowania: 1587

lulaby napisał(a)

Dzięki za radę. Wcześniej filtrowałam przez pieluszkę tetrową, ale nie wiem czy teraz lepiej przefiltrować przez filtr do kawy czy gazę.
A te 100 ml dolewałaś do 0,5 l nalewki? Ja mam takie butelki.
Jeżeli chodzi o "szybkie" nalewki to może z pomarańczy i kawy? Na święta idealna :)


Ja tę setkę spirytu dolewałam do 1,5 litrowego słoika nalewki z owocami, po przefiltrowaniu (ja przelewałam przez gazę w lejku) zostało mi ok. 0.9 l nalewki- przepyszna jest, właśnie piję to moje malinowe cudo :)


Zgłoś nadużycie #28 19 października 2012, 8:46

marrika Początkująca
Rejestracja: Kwi, 2012 Posty: 38 Podziękowania: 0
To może mandarynka ale z jakimś dodatkiem ziołowym? I jeszcze pytanie co do tego spirytusu - 60%? A nie 90? Mamaela a ile czekasz z otwarciem takiej naleweczki?

Zgłoś nadużycie #29 19 października 2012, 8:47

marrika Początkująca
Rejestracja: Kwi, 2012 Posty: 38 Podziękowania: 0
To może mandarynka ale z jakimś dodatkiem ziołowym? I jeszcze pytanie co
do tego spirytusu - 60%? A nie 90? Mamaela a ile czekasz z otwarciem
takiej naleweczki?

Zgłoś nadużycie #30 19 października 2012, 15:09

lulaby Początkująca
Rejestracja: Kwi, 2012 Posty: 14 Podziękowania: 0
Marrika miałam na myśli gotowy do nalewek 60%, u mnie w sklepie jest taki dostępny Soplicy. 96% musisz rozrabiać, ja kupuje gotowca w butelkach 0,5l.

Mamaela dobrze, że zapytałam bo już myślałam o dolaniu setki do każdej butelki. Gdzie ja mam głowę :P