Witaj na Forum FajnaMama!

Oglądasz nasze forum jako Gość, co nie daje Ci pełnego dostępu do wszystkich opcji i możliwości forum.

Nie będąc zarejestrowanym, nie możesz także brać udziału w dyskusjach. Gorąco zachęcamy do darmowej rejestracji,
co umożliwi Ci pisanie wiadomości, branie udziału w sondach, zamieszczanie własnych zdjęć oraz dostęp do wielu innych udogodnień.

Rejestracja jest szybka i łatwa. Zarejestruj się.

Desery :):):) + zdjecia:):):)

Zgłoś nadużycie #11 16 stycznia 2013, 11:22

katinka Fajna mama
Rejestracja: Sie, 2012 Posty: 1835 Podziękowania: 552
Deser to najwspanialszy posilek dnia!!!Uwielbiam wyszukane skladniki i mieszanie smakow- slodyczy,kwasnego i wytrawnego.Mango,banany,wisnie,porzeczki,truskawki i kiwi-mozna wymieniac caly dzien.Ogromna tecza owocow mieszana z czekolada,bita smietana,prazonymi orzechami,karmelem i lodami.Oczywiscie calosc niebianskiej uciechy wiencza wypieki z patelni-nalesniki,placuszki,racuchy oraz wszelakiego rodzaju male wypieki z bialej maki(bo te smakuja nam najlepiej)-muffiny,cake-popsy,paczusie,babeczki,gofry i tarty.A koncowym ukoronowaniem sa oczywiscie torty ale nie takie zwyczajne z bita smietana.Moj faworyt-makowo-marcepanowy.Z zamilowania pieke torty  ozdobione fondantem.Mam nadzieje ze wiele z Was podziela me zamilowania i znajdzie chwilke by pochwalic sie swoim wspanialym Deserem :) :) :)
Zelowane wisnie z sosem waniliowym i waflami :) :) :)

Zgłoś nadużycie #12 16 stycznia 2013, 11:35

Konto usunięte

katinka napisał(a)

Deser to najwspanialszy posilek dnia!!!Uwielbiam wyszukane skladniki i mieszanie smakow- slodyczy,kwasnego i wytrawnego.Mango,banany,wisnie,porzeczki,truskawki i kiwi-mozna wymieniac caly dzien.Ogromna tecza owocow mieszana z czekolada,bita smietana,prazonymi orzechami,karmelem i lodami.Oczywiscie calosc niebianskiej uciechy wiencza wypieki z patelni-nalesniki,placuszki,racuchy oraz wszelakiego rodzaju male wypieki z bialej maki(bo te smakuja nam najlepiej)-muffiny,cake-popsy,paczusie,babeczki,gofry i tarty.A koncowym ukoronowaniem sa oczywiscie torty ale nie takie zwyczajne z bita smietana.Moj faworyt-makowo-marcepanowy.Z zamilowania pieke torty  ozdobione fondantem.Mam nadzieje ze wiele z Was podziela me zamilowania i znajdzie chwilke by pochwalic sie swoim wspanialym Deserem :) :) :)
Zelowane wisnie z sosem waniliowym i waflami :) :) :)


no i ośliniona klawiatura murowana :)

Zgłoś nadużycie #13 31 stycznia 2013, 17:56

pierniczek Zaprawiona w bojach
Rejestracja: Sty, 2013 Posty: 228 Podziękowania: 3
O nieeee, a wiedziałam, żeby tu nie wchodzić!! :P

Zgłoś nadużycie #14 1 lutego 2013, 15:27

mamaela Supermama
Rejestracja: Cze, 2011 Posty: 12326 Podziękowania: 1581
zbliża się "tłusty" czwartek i postanowiłam już dziś wypróbować jakiś inny sposób na pączusie. Wyszły tak pyszne, że aż Wam wrzucę przepis i zdjęcie :)
Ciasto:
ok. 0,6- 0,7 kg mąki pszennej
50g drożdży (ja używam te mokre w kostce)
300 ml mleka
4 żółtka + 1 całe jajko
50  g cukru + 2 łyżki cukru
łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
25 ml spirytusu/rumu/wódki
pół cytryny porządnie umytej (skórkę scieramy a sok wykorzystamy do lukru)
50g margaryny rozpuszczonej
Do smażenia: 2 kostki smalcu
Lukier: sok z pół cytryny, łyżeczka śmietany 30%, cukier puder
Przygotowanie:
Najpierw zaczyn: rozcieramy drożdże z 2 łyżkami cukru, potem zalewamy 200 ml ciepłego mleka i dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką i niech wyrasta w cieple. (ok. 20 minut)
Ciasto przygotowanie: żółtka i jajko ucieramy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Mąkę wsypujemy do sporej miski, dodajemy masę żółtkową, zaczyn drożdży, szczyptę soli, skórkę z cytryny, alkohol i resztę mleka i wszystko wyrabiamy porządnie i dość długo. Potem dodajemy rozpuszczoną margarynę i wyrabiamy jeszcze raz. Ma być elastyczne ciasto. Wrzucam je do miski, przykrywam i zostawiam na 20 min. by  znów rosło w cieple.
I teraz przygotowanie- ja zdecydowałam się dzisiaj na podzielenie ciasta na 3 części.
Z jednej zrobiłam duże pączki nadziewane bitą śmietaną i konfiturą z malin i posypałam je cukrem pudrem. Pączki wycinałam szklanką z ciasta i formowałam kulki (ok. 10 cm średnicy)
Z drugiej wycinałam kulki kieliszkiem do wina, spłaszczałam lekko w dłoni, dawałam do środka pół łyżeczki marmolady z róży, zalepiałam, formowałam kulki (ok. 5 cm średnicy)
Z trzeciej tak samo jak z konfiturą ale dodałam do środka pół łyżeczki nutelli.
Smażenie: rozgrzewamy smalec ale żeby nie bulgotał, czy jest nagrzany można sprawdzić wrzucając odrobinkę ciasta i jak wypłynie na górę to jest dobra temperatura. Potem wrzucamy pączki, ja smażyłam po 3 duże w garnku (ok. 25 cm średnicy) i 6 małych. Wrzucamy po ok. 30 sekundach przykrywamy garnek i czekamy ok 3 minuty, obracamy łyżką a najlepiej patyczkiem do szaszłyka i znów przykrywamy i znów 3 minuty. Wyjmujemy cedzakiem na ręcznik papierowy.
Jak wystygną to lukrowałam te małe lub polewałam roztopioną nutellą a te duże nadziewałam szprycą- z jednej strony wciskałam bitą śmietanę a z drugiej wciskałamze szprycy trochę konfitury z malin a potem posypałam cukrem pudrem.
Wyszły mi dziś wyjątkowo puszyste, pyszne :)


Zgłoś nadużycie #15 4 lutego 2013, 12:33

Yoanna Supermama
Rejestracja: Lip, 2012 Posty: 972 Podziękowania: 1158
Mmmm... ślinka mi cieknie. ;)


Zgłoś nadużycie #16 4 lutego 2013, 12:36

pierniczek Zaprawiona w bojach
Rejestracja: Sty, 2013 Posty: 228 Podziękowania: 3
Chyba odgapię te pączki, wyglądają nieziemsko smakowicie! :D

Zgłoś nadużycie #17 7 lutego 2013, 9:08

Kali Fajna mama
Rejestracja: Cze, 2012 Posty: 1086 Podziękowania: 264
MÓJ PRZEPIS NA PYSZNE PĄCZKI :) wychodzi ich średnio 17szt.

0,5kg mąki
60g drożdży
7żółtek
75g masła/margaryny
200-250 ml mleka
50g cukru
25g cukru waniliowego
15ml sirytusu
szczypta soli
skórka z cytryny
smalec do smażenia szt 3


Z mleka, drożdzy, mąki i szczypty cukru robimy rozczyn ( mleka ciepłe, ale nie gorace ). Odstawiamy na bok. Żółtka z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym ubijamy na puszystą masę. Mąkę najlepiej lekko podgrzać łączymy z rozczynem i masą jajeczną. Wyrabiamy ciasto ( będzie tępe ). Dodajemy rozpuszczone ciasto, spirytus i skórke z cytryny znowu wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia ( przykryć ściereczką ). Formujemy pączki ( ndziewamy marmoladą ) i wstawiamy do piekarnika agrzanego do 50 stopni ( wyłączonego ) do wyrośniecia. Smażymy na rozgrzanym oleju ( patrz instrukcia w przepisie Eli :) ). Po rozgrzanie tłuszczu, zmniejszyc ogień, bo szybko się przypalą.

Zgłoś nadużycie #18 7 lutego 2013, 9:31

oncia Początkująca
Rejestracja: Sty, 2013 Posty: 38 Podziękowania: 3
A ja ostatni natknęłam się na cake pops http://www.mojewypieki.com/przepis/cake-pops---ciasto-na-patyczkach
Fantastyczne, myślę, że małe pączusie można by było tak udekorować
www.me-and-baby.blogspot.com

Zgłoś nadużycie #19 7 lutego 2013, 13:58

LiKa Fajna mama
Rejestracja: Paź, 2012 Posty: 1854 Podziękowania: 468
Pączusie Eli pierwsza klasa! :)
Dzisiaj zrobiłam, i wyszły przepyszne :)


Zgłoś nadużycie #20 7 lutego 2013, 15:55

Konto usunięte

katinka napisał(a)

Deser to najwspanialszy posilek dnia!!!Uwielbiam wyszukane skladniki i mieszanie smakow- slodyczy,kwasnego i wytrawnego.Mango,banany,wisnie,porzeczki,truskawki i kiwi-mozna wymieniac caly dzien.Ogromna tecza owocow mieszana z czekolada,bita smietana,prazonymi orzechami,karmelem i lodami.Oczywiscie calosc niebianskiej uciechy wiencza wypieki z patelni-nalesniki,placuszki,racuchy oraz wszelakiego rodzaju male wypieki z bialej maki(bo te smakuja nam najlepiej)-muffiny,cake-popsy,paczusie,babeczki,gofry i tarty.A koncowym ukoronowaniem sa oczywiscie torty ale nie takie zwyczajne z bita smietana.Moj faworyt-makowo-marcepanowy.Z zamilowania pieke torty  ozdobione fondantem.Mam nadzieje ze wiele z Was podziela me zamilowania i znajdzie chwilke by pochwalic sie swoim wspanialym Deserem :) :) :)
Zelowane wisnie z sosem waniliowym i waflami :) :) :)


samkowite

Zgłoś nadużycie #21 14 lutego 2013, 16:22

katinka Fajna mama
Rejestracja: Sie, 2012 Posty: 1835 Podziękowania: 552
a takie byly moje :D :D :D

Zgłoś nadużycie #22 22 października 2013, 16:35

Karolinia Supermama
Rejestracja: Lip, 2011 Posty: 6226 Podziękowania: 719
Dziś cynamonki- ze sprawdzonego przepisu :)
Składniki:
pół szklanki mleka
3 dkg drożdży
2 szkl. mąki
3 łyżki cukru
1/4 kostki masła(roztopione)
odrobina soli
1 jajko
Nadzienie- łyżka roztopionego masła, cynamon, cukier wg uznania
Z łyżki mąki, łyżki cukru, ciepłego mleka i drożdży robimy zaczyn- odstawiamy na ok. pół h(dopóki trochę nie "podrośnie"). Dodajemy resztę składników, wyrabiamy(wystarczy naprawdę połączyć składniki, nie trzeba bełtać godzinami :) ) Odstawiamy do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu ok. pół godziny. Potem wałkujemy podsypując mąką. Smarujemy masłem, posypujemy cukrem i cynamonem(ja daję ok. pół paczki cynamonu, i ok. 2 łyżek cukru), zwijamy roladę, kroimy na plastry i wykładamy na papier do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i na ok. 10 minut do piekarnika- szybkie i pyyyszne. OCzywiście nie muszą to być cynamonki, można je nadziać dżemem, masą makową, serową etc...
Zawsze razem:*



Zgłoś nadużycie #23 22 października 2013, 16:38

Karolinia Supermama
Rejestracja: Lip, 2011 Posty: 6226 Podziękowania: 719
Z tych składników wychodzi mi ok. 10 dość sporych bułeczek
Zawsze razem:*



Zgłoś nadużycie #24 22 października 2013, 19:02

Konto usunięte
Kiedyś koleżanka która była na diecie Cambridge zrobiła fajny deser z jabłek właśnie z ich przepisu :

+ jabłko pieczone z dżemem (95 kcal)
1 średnie jabłko (150 g),
1 łyżka dżemu śliwkowego (18 g)

Wydrążyć gniazdo nasienne z jabłka, napełnić dżemem i piec w piekarniku lub prodiżu przez 20 min. w temp. 180°C.

Fajny przepis na deser, a zdrowy i dla nas i dla maluchów.

Zgłoś nadużycie #25 23 października 2013, 15:12

Karolinia Supermama
Rejestracja: Lip, 2011 Posty: 6226 Podziękowania: 719
Fajne są też jabłka w szlafroczkach- jabłka na pół, wydążamy pestki, w środek łyżka dżemu malinowego i owijamy w ciasto kruche- pyszne :)
Zawsze razem:*



Zgłoś nadużycie #26 28 października 2013, 19:39

Konto usunięte
mmmm :D wszystko brzmi smakowicie :D

Zgłoś nadużycie #27 12 lutego 2014, 12:58

marina83 Początkująca
Rejestracja: Sty, 2014 Posty: 22 Podziękowania: 0
@katinka gdzie kupiłaś takie wafle? Szukam ich od kilku lat i nic ;/

Zgłoś nadużycie #28 1 maja 2017, 1:52

jackwelss39 Świeżo upieczona
Rejestracja: Mar, 2017 Posty: 8 Podziękowania: 0
Pysznie te wasze desery wygladaja :) Mi zona zrobila ostatnio mazagaran https://www.cafesilesia.pl/mazagran-idealny-koktajl-na-letnie-wieczory zdziwilem sie bardzo, ale dobre to w sumie bylo. Moze tez sprobujecie :)

Zgłoś nadużycie #29 1 maja 2017, 23:13

Violi Początkująca
Rejestracja: Paź, 2016 Posty: 15 Podziękowania: 0
Na razie staram się unikać deserów ze względu na swoją nienajlepsza wagę. Natomiast jestem na etapie przyrządzania deserków dla mojego maluszka. Tu znalazłam ciekawy pomysł https://www.youtube.com/watch?v=sE89xVJiAuw Jednak to trochę mało. Macie jakieś pomysły, wskazówki, jakie deserki podawać małym dzieciom?

Zgłoś nadużycie #30 10 maja 2017, 18:47

Luna077 Zadomowiona
Rejestracja: Sty, 2017 Posty: 52 Podziękowania: 0
Zazdroszczę Wam tej umiejętności przygotowywania deserów. U mnie już tak się utarło, że jak sama coś przygotuję, to spotyka się to z dużą dozą niepewności. I faktycznie jak już coś piekę to bardzo różnie to wychodzi. Dlatego zwykle kupuję do domu jakiś gotowy deser. Albo ciastko raz na jakiś czas albo znacznie bardziej preferowane przeze mnie lody. Zwykle wybieram w kubełku dla całej rodziny, zawsze wysokiej jakości, żeby wszystkim smakowały (polecam: http://www.braciakoral.pl – bardzo smaczne i różnorodne rodzaje). Czasami jednak decydujemy się na rożki czy lody na patyku jeśli nie możemy dojść do porozumienia odnośnie smaku. Taki deser zawsze mi wychodzi wzorowo.