Witaj na Forum FajnaMama!

Oglądasz nasze forum jako Gość, co nie daje Ci pełnego dostępu do wszystkich opcji i możliwości forum.

Nie będąc zarejestrowanym, nie możesz także brać udziału w dyskusjach. Gorąco zachęcamy do darmowej rejestracji,
co umożliwi Ci pisanie wiadomości, branie udziału w sondach, zamieszczanie własnych zdjęć oraz dostęp do wielu innych udogodnień.

Rejestracja jest szybka i łatwa. Zarejestruj się.

Dania mięsne, obiadowe

Zgłoś nadużycie #11 24 czerwca 2011, 9:46

editwil Moderator
Rejestracja: Maj, 2011 Posty: 10208 Podziękowania: 1018
Przepisy na obiady, mięska, jakieś przystawki, ogólnie coś treściwszego :)
Jak Cię już znienawidzą, to niech chociaż się boją Ci o tym powiedzieć ;)

Zgłoś nadużycie #12 24 czerwca 2011, 10:02

mikusiowa Gotowa na wszystko
Rejestracja: Lut, 2011 Posty: 1924 Podziękowania: 11
1 kg karkówki 300 g pieczarek 3 średnie cebule słoik papryki konserwowej puszka ananasów (zużyć 3/4)  "sos cygański" lub "kociołek cygański" Knorra - 2 torebki
Mięso pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm, a następnie przekroić na pół. Każdy kawałek posolić i popieprzyć, obtoczyć w rozmąconym jajku i mące. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. W międzyczasie pokroić cebulki w piórka i zeszklić. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i podsmażyć razem z cebulką. Paprykę konserwową pokroić w paski, a ananasy (plastry) na sześć części.
Połowę usmażonych kawałków mięsa ułożyć w brytfance. Na to przełożyć połowę cebuli z pieczarkami, połowę pokrojonej papryki i połowę ananasów. Ułożyć kolejną warstwę z mięsa, cebuli z pieczarkami, papryki i ananasa.
Przygotować sos z torebki w/g przepisu, z tym że nie dodawać podanej w przepisie śmietany. Tak przygotowanym sosem zalać potrawę w brytfance i wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika. Piec ok. 1,5 godz.
SMACZNEGO :)
 

Zgłoś nadużycie #13 24 czerwca 2011, 19:02

paprotka25 Fajna mama
Rejestracja: Lut, 2011 Posty: 4839 Podziękowania: 373
kurczak po węgiersku :
-udka z kurczaka ( ilość wg uznania i apetytu rodzinki )
- 2 cebule
- koncentrat pomidorowy
- papryka słodka w proszku ok 2 łyżek
- oliwa 
- sól, pieprz
- mąka i śmietana
Udka obieramy z kości, solimy i pieprzymy
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną cebulkę, szklimy, dodajemy koncentrat i paprykę, do tego wkładamy mięsko i zalewamy wodą tak aby zakrywała udka, dusimy, doprawiamy do smaku, kiedy mięsko jest miękkie zagęszczamy sosik (odrobinka wody, mąki i śmietany)
My najbardziej lubimy z ziemniaczkami ale dobre też jest z ryżem :)

Zgłoś nadużycie #14 24 czerwca 2011, 19:06

paprotka25 Fajna mama
Rejestracja: Lut, 2011 Posty: 4839 Podziękowania: 373
już gdzieś pisałam ten przepis ale nie pamiętam gdzie.
Mięsko z piekarnika :)
1 kg łopatki albo karkówki
3 duże cebule
przyprawy: warzywko, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka
Mięsko kroimy w plastry, doprawiamy przyprawami, cebule kroimy na ćwiartki. Wkładamy do naczynia żaroodpornego (ew. rękawa do pieczenia) wkładamy do piekarnika. Piecze się ok 2 godz w ok 180st. sprawdzamy czy mięsko jest miękkie, wytopiony sosik super się nadaje do polania ziemniaczków :)

Zgłoś nadużycie #15 24 czerwca 2011, 19:13

paprotka25 Fajna mama
Rejestracja: Lut, 2011 Posty: 4839 Podziękowania: 373
pieczone ziemniaczki z dipem
- ilość ziemniaczków wg uznania najlepiej żeby były dość duże
- oliwa
- suszone zioła
Dip:
- jogurt grecki
- serek wiejski
- ogórek świeży
- 2 ząbki czosnku
- szczypiorek
- sól, pieprz
Ziemniaczki obieramy, oliwe mieszamy z ziołami, nacieramy ziemniaczki. Pieczemy w piekarniku do miękkości, najlepiej ponabijane na szpikulce do pieczenia wtedy szybciej będą miekkie w środku, ( ja jak nie miałam szpikulców to brałam druty mojej mamy takie do robienia sweterków :) ) a jak nie mamy to poprostu układamy w blaszce do ciasta
Robimy dip:
serek wiejski ( grudki) rozgniatamy widelcem, dodajemy jogurt grecki, ścieramy na tarce ogórek, wyciskamy czosnek i dodajemy posiekany szczypiorek, doprawiamy solą i pieprzem
Najlepiej trzymać w lodówce do momentu kiedy ziemniaczki będą dobre wtedy jest fajny zimny i super pasuje do gorących ziemniaczków :) ja te ziemniaczki często robię do grilla :)
 

Zgłoś nadużycie #16 24 czerwca 2011, 19:17

paprotka25 Fajna mama
Rejestracja: Lut, 2011 Posty: 4839 Podziękowania: 373
Kotleciki ryżowe
Składniki :
- 3 – 4 saszetki ryżu
- 2 cebule
- 20 dag pieczarek
- kilka plasterków wędliny
- pomidor
- kilka plasterków sera żółtego
- bułka tarta
- jajko
- sól, pieprz, słodka papryka
- oliwa

Przygotowanie:
Ryż ugotować wg przepisu. Cebulę i pieczarki obrać, pokroić w drobne kawałki i udusić na oliwie do miękkości. Wędlinę i ser pokroić w kosteczkę. Wędlinę lekko obsmażyć na oliwie.  Pomidory obrać ze skórki,  wydrążyć pestki i pokroić w kostkę.  Wystudzony ryż mieszamy z przygotowanymi składnikami .Doprawić sola, pieprzem i papryką słodką.  Dodać jajko i bułkę tartą i dobrze wyrobić aby łatwo było uformować kotleciki. Gotowe kotleciki obtaczamy w bułce tartej i obsmażamy na złoty kolor
 

Zgłoś nadużycie #17 24 czerwca 2011, 19:31

mikusiowa Gotowa na wszystko
Rejestracja: Lut, 2011 Posty: 1924 Podziękowania: 11
 Fasola!

fasolka namoczona 24h przed gotowaniem
przecier pomidorowy
cebulka
oliwa
marchewka
korzeń pietruszki
majeranek, liść laurowy
zioła do pizzy
sól, pieprz
karmel
czosnek
trochę mąki dla zagęszczenia

Przygotowanie: Cebulkę podsmażyć na oliwie. Do podsmażonej cebulki dodać pietruszkę, marchewkę i fasolkę wraz z wodą w której się moczyła- zagotować. Dodać sól, pieprz w ziarnach, liść laurowy, majeranek. Gdy fasolka zmięknie dodać przecier pomidorowy. Cukier na patelni rozpuścić na złoty karmel- dodać do fasolki. Na koniec doprawić czosnkiem, przyprawą do pizzy, kolejną porcją majeranku. Można jeszcze zagęścić sos odrobiną mąki, ale to jak kto woli.. I gotowe!
 

Zgłoś nadużycie #18 24 czerwca 2011, 19:56

editwil Moderator
Rejestracja: Maj, 2011 Posty: 10208 Podziękowania: 1018
A ja bym poprosiła o przepis na Strogonowa. Nie robiłam a korci mnie już nie raz. Ale proszę o przepis sprawdzony, nie z neta :P
Jak Cię już znienawidzą, to niech chociaż się boją Ci o tym powiedzieć ;)

Zgłoś nadużycie #19 24 czerwca 2011, 20:07

paprotka25 Fajna mama
Rejestracja: Lut, 2011 Posty: 4839 Podziękowania: 373
przepis na strogonowa mam, nie pamiętam od kogo dostałam ale jeszcze nie robiłam więc nie wiem jaki wyjdzie...

Zgłoś nadużycie #20 24 czerwca 2011, 20:11

editwil Moderator
Rejestracja: Maj, 2011 Posty: 10208 Podziękowania: 1018
hm to wiesz daj... ja też niby mam (w głowie) i najwyżej sobie sprecyzuję dokładnie co i jak... Mięso, pieczarki, ogórki, papryka... a co się robi aby on miał taką barwę?
Jak Cię już znienawidzą, to niech chociaż się boją Ci o tym powiedzieć ;)

Zgłoś nadużycie #21 24 czerwca 2011, 20:21

paprotka25 Fajna mama
Rejestracja: Lut, 2011 Posty: 4839 Podziękowania: 373
strogonow:
- 1/2 kg polędwicy wołowej
- 2 cebule
- 3 łyżki masła
- 20 dag pieczarek
- rosołek wołowy
- pół szkl śmietany
- przecier pomidorowy
- sól, pieprz
Mięso kriomy w paseczki ok 1,5 cm. Opruszamy mąką i podsmażamy. Wyciągamy na miseczkę i na tym samym tłuszczu smażymy pokrojoną cebule i pieczarki. dodajemy mięsko i rozpuszczony rosołek, dusimy aż mięsko będzie miękkie. Na koniec doprawiamy sola i pieprzem, dodajemy ok 3-4 łyżki przecieru i śmietanę, lekko zagotowujemy

Zgłoś nadużycie #22 24 czerwca 2011, 22:20

mikusiowa Gotowa na wszystko
Rejestracja: Lut, 2011 Posty: 1924 Podziękowania: 11
 Dziś na obiad Szpinak!
przepis: mrożony siekany szpinak rozmrozić i podsmażyć na masełku, dodać sól, pieprz, potem śmietankę 18%, duuużo sera pleśniowego typu lazur i na koniec dwa ząbki czosnku. Do tego makaron i hop na talerz
 
 

Zgłoś nadużycie #23 18 września 2011, 12:55

Ona_123 Supermama
Rejestracja: Maj, 2011 Posty: 8189 Podziękowania: 358
ZAPIEKANKA Z KURCZAKIEM I IMBIREM
SKŁAD:
-1 OP. MAKARONU RURKI
-75 DAG PIERSI Z KURCZAKA
-1P. KUKURYDZY
-3-4 PAPRYKI CZERWONE
-3-4 BEBULE CZERWONE
-30-40 DAFG PIECZAREK
-KETCHYP, MUSZTARDA
-POMYSŁ NA "KURCZAKA W SOSIE ŚMIETANOWO-ZIOŁOWYM"
-ŻÓŁTY SER DO POSYPANIA
-PRZYPRAWA DO GYROSA,SŁODKA PAPRYKA, OSTRA PAPRYKA, SÓL, PIEPRZ, IMBIR
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- MIĘSO KURCZAKA KROIMI W KOSTKĘ, POSYPUJEMY WSZYSTKIMI PRZYPRAWAMI, SMAŻYMY, AŻ SIĘ ZARUMIENI.
- MAKARON GOTUJEMY AL DENTE (MIEKKO-TWARDY).
DO NACZYNIA ŻAROODPORNEGO WKŁADAMY MAKARON, SMARUJEMY LEKKO MUSZTARDĄ I ODROBINĄ KETCHUPU. NA PATELNI SMAŻYMY CEBULĘ I PAPRYKĘ, AŻ BĘDZIE MIEKKA. PODOBNIE PIECZARKI. NA MAKARON UKŁADAMY KURCZAKA I NASTĘPNIE CEBULĘ, PAPRYKĘ, PIECZARKI I KUKURYDZĘ. PRZYGOTOWUJEMY "POMYSŁ NA..." WEDŁUG PRZEPISU NA OPAKOWANIU I ZALEWAMY ZAPIEKANKĘ I WSTAWIAMY DO PIEKARNIKA, PIECZEMY OK. 15 MIN W 180 ST.
NASTĘPNIE WIERCH POSYPUJEMY STARTYM ŻÓŁTYM SEREM. ZAPIEKAMY,AŻ SER SIĘ ROZPUŚCI. NAJLEPIEJ SMAKUJE Z SOSEM CZOSNKOWYM.
Wydawało mi się, a może działo się to naprawdę? Że widziałam Anioła. A może to był zwykły człowiek? Powiedział, że na wszystko w życiu jest miejsce i czas. Potem zniknął, a może poprostu odszedł?



Zgłoś nadużycie #24 18 września 2011, 13:34

snoopy90 Fajna mama
Rejestracja: Kwi, 2011 Posty: 5895 Podziękowania: 185

Ona_123 napisał(a)

ZAPIEKANKA Z KURCZAKIEM I IMBIREM
SKŁAD:
-1 OP. MAKARONU RURKI
-75 DAG PIERSI Z KURCZAKA
-1P. KUKURYDZY
-3-4 PAPRYKI CZERWONE
-3-4 BEBULE CZERWONE
-30-40 DAFG PIECZAREK
-KETCHYP, MUSZTARDA
-POMYSŁ NA "KURCZAKA W SOSIE ŚMIETANOWO-ZIOŁOWYM"
-ŻÓŁTY SER DO POSYPANIA
-PRZYPRAWA DO GYROSA,SŁODKA PAPRYKA, OSTRA PAPRYKA, SÓL, PIEPRZ, IMBIR
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- MIĘSO KURCZAKA KROIMI W KOSTKĘ, POSYPUJEMY WSZYSTKIMI PRZYPRAWAMI, SMAŻYMY, AŻ SIĘ ZARUMIENI.
- MAKARON GOTUJEMY AL DENTE (MIEKKO-TWARDY).
DO NACZYNIA ŻAROODPORNEGO WKŁADAMY MAKARON, SMARUJEMY LEKKO MUSZTARDĄ I ODROBINĄ KETCHUPU. NA PATELNI SMAŻYMY CEBULĘ I PAPRYKĘ, AŻ BĘDZIE MIEKKA. PODOBNIE PIECZARKI. NA MAKARON UKŁADAMY KURCZAKA I NASTĘPNIE CEBULĘ, PAPRYKĘ, PIECZARKI I KUKURYDZĘ. PRZYGOTOWUJEMY "POMYSŁ NA..." WEDŁUG PRZEPISU NA OPAKOWANIU I ZALEWAMY ZAPIEKANKĘ I WSTAWIAMY DO PIEKARNIKA, PIECZEMY OK. 15 MIN W 180 ST.
NASTĘPNIE WIERCH POSYPUJEMY STARTYM ŻÓŁTYM SEREM. ZAPIEKAMY,AŻ SER SIĘ ROZPUŚCI. NAJLEPIEJ SMAKUJE Z SOSEM CZOSNKOWYM.

:) brzmi ciekawie


http://oliwunia.blogspot.com/




Zgłoś nadużycie #25 19 września 2011, 9:48

heinna Początkująca
Rejestracja: Maj, 2011 Posty: 39 Podziękowania: 0
Moja ulubiona forma kurczaka - kotleciki drobiowe z majonezem :
SKŁADNIKI:
1 podwójny filet z kurczaka (ok. 40 dag)
2 łyżki majonezu
3 dag żółtego sera
2 jajka
2 łyżki zielonej pietruszki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki Vegety
½ łyżeczki majeranku
sól
pieprz
Filety z kurczaka pokroić w drobną kostkę. Żółty ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Zieloną pietruszkę drobno pokroić.
Do miski przełożyć filet z kurczaka, żółty ser, zieloną
pietruszkę i dodać pozostałe składniki, tj. majonez, surowe jajka, mąkę
ziemniaczaną, Vegetę, majeranek, sól i pieprz. Wszystko dokładnie
wymieszać i włożyć do lodówki na 24 godziny.
Na drugi dzień farsz nabierać łyżką i kłaść na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smażyć kotleciki z dwóch stron.
Składniki wystarczą na około 8 kotlecików.

Tylko że ja nie bawię się w 24-godzinne czekaniem tylko po jakiejś godzince, dwóch smażę - i tak są pyszne! :D

Zgłoś nadużycie #26 4 października 2011, 19:23

Ona_123 Supermama
Rejestracja: Maj, 2011 Posty: 8189 Podziękowania: 358
RYŻ PO CHIŃSKU Z KIEŁBASĄ I WARZYWAMI
SKŁAD:
50 DAG DŁUGOZIARNISTEGO RYŻU BIAŁEGO
25 DAG ZIELONYCH WARZYW (POR, PAPRYKA, BROKUŁY)
2-3 LASKI BIAŁEJ KIEŁBASY, JEDNA PIERŚ Z KURCZAKA
SÓL , SZCZYPTA VEGETY
2 ŁYŻKI OLEJU (NP. SŁONECZNIKOWY
PRZYGOTOWANIE:
POKROIC W CIENKE PASECZKI WARZYWA I KIEŁBASĘFILET. W RONDLU ROZGRZAC OLEJ, OBSMAŻYC NAJPIERW KIEŁBASĘFILET, POTEM WARZYWA.WSYPAC RYŻ PRZYPRAWIC SOLĄ I VEGETĄ, WYMIESZAC. ZALAC WODĄ (OK. 2 SZKLANEK NA SZKLANKĘ RYŻU,JA ZAGOTOWUJĘ RYŻ OSOBNO I POTEM WYMIESZUJĘ WSZYSTKO). GOTOWAC NA WOLNYM OGNIU, AŻ RYŻ BĘDZIE MIĘKKI I WCHŁONIE CAŁĄ WODĘ.
Wydawało mi się, a może działo się to naprawdę? Że widziałam Anioła. A może to był zwykły człowiek? Powiedział, że na wszystko w życiu jest miejsce i czas. Potem zniknął, a może poprostu odszedł?



Zgłoś nadużycie #27 5 października 2011, 16:42

sysia Zaprawiona w bojach
Rejestracja: Wrz, 2011 Posty: 280 Podziękowania: 24
ja uwielbiam nadziewane pomidory i papryki . moze to juz jest ale niechce mi sie 51 str czytac wiec podam przepis :D la dużej rodziny :-6pomidorów dużych mięsistych , i 6 papryk różnego koloru -robimy otworek wielkosci łyżeczki do herbaty przy ogonku , ogonków nie wyzucamy przydadza sie jako wieczka , to samo robimy z papryka , wydłubujemy miąższ z pomidorów zostawiajac taki jaki garnuszek z papryki przez otworek wyciagamy pestki i caly ten srodek -0,5 miesa mielonego przsmazamy w garnku z cebulka doprawiamy według własnego smaku sól , pieprz papryka itd. -do przysmażonego mieska dodajemy miąższ z pomidorow i gotujemy dodajemy oregano troche cukru no z reszta jak ktos woli na ostro to doprawia po swjemu jak kto lubi, no i troche przecieru pomidorowego dodajemy -gdy juz troche woda sie wygotuje ale nie do konca dodajemy tyle łyzek ryzu ile mamy pomidorow i papryk w  naszym przypadku 12 mozna dac 11, -dobrze jest kiedy doda sie swieze oregano , bazylie mozna kupic za jakies 6 zł w realu np. no ale jezeli sie nie posiada to trudno ,-no i taki farsz sobie gotujemy az ryz bedzie pół miekki -układamy miseczki pomidorow i papryke na blaszczce -napelniamy je gotowym farszem tak jakies trzyczwrte objetosci , troche trzeba zostawic pponiewaz ryz jeszcze sie dogotuje , no i na ten farsz w srodku kilka kropel oliwy -zamykamy tymi wieczkami ktore wykroilismy wczesniej - polewamy wszystko oliwa sypiemy sola i oregano -wsadzamy do piekarnika i pieczemyw 150stponiach - gdy juz zauwazycie pierwsze oznaki podpiekania dolewacie do blaszki troche wody - w trakcie pieczenia lyzka wybieracie ten wywar ktory jest w blaszce i polewacie pomidory i papryki mysle ze jakies 2h tosie piecze ale same musicie zobaczyc zeby ryz byl miekki .  gdy sie upiecze na talerz i smacznego http://fajnamama.pl/sfSmiliesPlugin/images/smilies/icon_smile.gif  my osobiscie uwielbiamy tego typu przysmaki
Jeżeli skrzywdzona kobieta się uśmiecha wobec krzywdziciela, to albo nie ma wstydu, albo jest pewna, że się dobrze zemścić potrafi.

Zgłoś nadużycie #28 5 października 2011, 18:49

Ona_123 Supermama
Rejestracja: Maj, 2011 Posty: 8189 Podziękowania: 358
ROLADKI Z KURCZAKA
SKŁADNIK:
4FILETY Z KURCZAKA
DUŻACEBULA
40DAG PIECZAREK
30DAG ŻÓŁTEGO SERA
8PLASTERKÓW SZYNKI
1/2 PĘCZKA NATKI PIETRUSZKI
SÓL, PIEPRZ
3 ŁYŻKI MSŁA
OLIWA
PRZYGOTOWANIE:
1. FILET PRZEKRAWAMY NA CIENKIE PŁATY. ROZBIJAMY I PRZYPRAWIAMY SOLĄ I PIEPRZEM.
2.PIECZARKI ŚCIERAMY NA TARCE. CEBULĘ KROIMY I SMAQŻYMY NA MAŚLE Z ODROBINĄ OLIWY NA ZŁOTO. DODAJEMY PIECZARKI I DUZIMY, AŻ PŁYN ODPARUJE. STUDZIMY.
3.DO MASY DODAJEMY POSIEKANA PIETRUSZKĘ I STARTY SER, DOPRAWIAMY DO SMAKU.
4.NA PŁATY MIĘSA WKŁADAMY ŁYŻKĘ FARSZU, PRZYKRYWAMY PLASTREM SZYNKI I CIASNO ZWIJAMY. SPINAMY WYKAŁACZKAMI LUB OBWIĄZUJEMY NICIĄ KUCHENNĄ.
5. ROLADKI UKŁADAMY W WYSMAROWANYM MASŁEM NACZYNIU ŻAROODPORNYM. UKŁADAMYPLASTRY ŻÓŁTEGO SERA I PIECZEMY 40 MINUT W TEM. 180 STOPNI
Wydawało mi się, a może działo się to naprawdę? Że widziałam Anioła. A może to był zwykły człowiek? Powiedział, że na wszystko w życiu jest miejsce i czas. Potem zniknął, a może poprostu odszedł?



Zgłoś nadużycie #29 5 października 2011, 18:56

Ona_123 Supermama
Rejestracja: Maj, 2011 Posty: 8189 Podziękowania: 358
BIAŁA KIEŁBASA W KOSZULCE
SKŁAD:
50DAG BIAŁEJ PARZONEJ KIEŁBASY
1KG ZIEMNIAKÓW
2 ŻÓŁTKA
ŁYŻKA MASŁA I MĄKI ZIEMNIACZANEJ
2 SZKLANKI OLEJU DO SMAŻENIA
GAŁKA MUSZKATAŁOWA I SÓL
PRZYGOTOWANIE:
1. KIEŁBASĘ KROIMY W WĄSKIE PASKI DŁUGOŚCI 5-7CM.
2. ZIEMNIAKI OBIERAMY, MYJEMY I GOTUJEMY W OSOLONEJ WODZIE. ODCEDZAMY, ODPAROWUJEMY I CIEPŁE PRZECISKAMY PRZEZ PRASKĘ. DODAJEMY MASŁO, ŻÓŁTKA, MĄKĘ ZIEMNIACZANĄ I SZCZYPTĘ GAŁKI MUSZKATAŁOWEJ. ZAGNIATAMY CIASTO.
3. KAŻDY MASEK KIEŁBASY OWIAMY PORCJĄ CIASTA. SMAŻYMY NA MAŁYM OGNIU W GŁĘBOKIM OLEJU, AŻ NABIORĄ ZŁOTEGO KOLORU. PODAJEMY Z ŻURKIEM.
Wydawało mi się, a może działo się to naprawdę? Że widziałam Anioła. A może to był zwykły człowiek? Powiedział, że na wszystko w życiu jest miejsce i czas. Potem zniknął, a może poprostu odszedł?



Zgłoś nadużycie #30 5 października 2011, 19:01

Ona_123 Supermama
Rejestracja: Maj, 2011 Posty: 8189 Podziękowania: 358
SCHABOWE Z NIESPODZIANKĄ
SKŁAD:
4PLASTRY SCHABU
2 SERKI TOPIONE NP. ŚMIETANKOWE
JAJKO
BUŁKA TARTA
SÓL
OLEJ DO SMAŻENIA
VEGETA
GARŚC POSIEKANEJ ZIELENINY(NATKA PIETRUSZKI, BAZYLIA SZCZYPIOREK LUB KOPEREK)
SOK Z CYTRYNY
PRZYGOTOWANIE:
1. PLASTRYU MIĘSA MYJEMY, OSUSZAMY I LEKKO ROZBIJAMY. SKRAPIAMY SOKIEM Z CYTRYNY. OPRÓSZAMY VEGETĄ.
2. SERKI KROIMY W DUŻĄ KOSTKĘ, UKŁADAMY NA KOTLETACH. POSYPUJEMY ZIELENINĄ. ZWIJAMY I SPINAMY WYKALACZKAMI.
3. JAJKO ROZKŁUCAMY, SOLIMY. KOTLETY OBTACZAMY W JAJKU I BUŁCE TARTEJ. SMAŻYMY NA ROZGRZANYM OLEJU Z OBU STRON NA ZŁOTY KOLOR. PODAJEMY Z ZIEMNIAKAMI I SURÓWKĄ.
Wydawało mi się, a może działo się to naprawdę? Że widziałam Anioła. A może to był zwykły człowiek? Powiedział, że na wszystko w życiu jest miejsce i czas. Potem zniknął, a może poprostu odszedł?