Nie pamiętam, czy pisałam o planach postowania (6 tyg.) diety dr Ewy Dąbrowskiej...
Szczęście, ze przeczytałam 2 ks. pani ED, bo jednak w necie jest mnóstwo niejasności i jawnych bzdur !! Uważam, ze warto zawsze zasięgać wiedzy u źródeł, polecam Wam serdecznie... podjęcie ze mną wyzwania postu ED. Razem łatwiej
No i WARTO dla przyszłego przychówka. By być zdrowym, pełnym energii, etc.
Ja może odzyskam równowagę hormonalną, skończy się głupi trądzik (nawet brak słodyczy, niskiej prolaktyny, ostrych przypraw czy pszenicy, mleka, na które mam alergię pokarm. - nie pomogły...) a przede wszystkim WRÓCI DOBRY, GŁĘBOKI SEN...
Od 4 dni spałam łącznie 14 g. 4 noce - 11 g., chyba mały rekord r. 2016
Ale dzisiaj aż 6 g., więc czuję się super !!
Wracając do tematu...
Dieta zakłada spożywanie warzyw i owoców, najlepiej w formie surowej, gdyż wtedy zachowują swoje wszystkie walory. Polecane są także soki warzywno-owocowe, szczególnie z zielonych warzyw i pędów (botwina, szpinak, natka pietruszki, seler naciowy, pokrzywa, brokuł), które zawierają dużą dawkę chlorofilu. Spożywane warzywa powinny zawierać niską zawartość skrobi, należy również wybierać owoce niskocukrowe: cytrusy (grejpfruty, cytryny), jabłka i jagody. Produkty te można spożywać na surowo, w formie zup, surówek czy w postaci duszonej. Można też nieco zmodyfikować dietę na łatwiej strawną, włączając gotowanie potraw, będzie ona bardziej odpowiednia dla osób z dolegliwościami przewodu pokarmowego. Zalecana jest czysta woda, ziołowe herbatki oraz soki warzywne i owocowe (świeżo wyciskane). Należy wykluczyć z diety cukier (słodkie, słodzone napoje), nie powinno się spożywać kawy, herbaty czy alkoholu. Zabrania się spożywania wysoko przetworzonych produktów, które „zaśmiecają” organizm. Ponadto wskazana jest aktywność fizyczna, która wzmocni efekt oczyszczający. Dieta dr Ewy Dąbrowskiej należy do niskokalorycznych, które pozwalają na pozbycie się paru niechcianych kilogramów.
http://bonavita.pl/oczyszczajaca-dieta-dr-ewy-dabrowskiej-zasady-efekty-i-przepi...
Przede wszystkim dieta dr Dąbrowskiej pozwala na oczyszczenie, odtrucie organizmu ze zbędnych substancji, które nierzadko okazują się dla niego toksyczne, zaburzając prawidłową pracę wszystkich układów. Na tak oczyszczonym polu, wszystkie (cenne) składniki odżywcze, jak witaminy, minerały, enzymy, przeciwutleniacze i inne bioskładniki, będą lepiej wchłaniane, a ich działanie będzie wykorzystywane do odbudowania fizjologicznych zachowań organizmu.
Dieta dr Dąbrowskiej ma także na celu przywrócenie naturalnych barier systemu immunologicznego, pobudzenie do regeneracji i samoleczenia. (Oj, przydałoby się...!!)
Działa odmładzająco i uzdrawiająco. Posiada także działanie profilaktyczne w stosunku do wielu chorób cywilizacyjnych. Normalizuje poziom glukozy we krwi, a także stabilizuje ciśnienie tętnicze. Ponadto spadkowi ulega stężenie cholesterolu LDL. Obok korzystnych efektów zdrowotnych, niewątpliwie można zgubić parę kilogramów, co dodatkowo potęguje zdrowy wpływ diety. Organizm wzmacnia się, przyjmując wszystkie niezbędne składniki odżywcze w prostej, nieprzetworzonej formie.
Głównie więc oczyszczanie,przywracanie równowagi, nie odchudzanie !!