Poleć znajomym

Dieta przedszkolaka

Autor: , 23 lutego 2012 w Ciąża i Poród, Komentarze (1) »

Dzieci w wieku przedszkolnym mają już wyrobione swoje upodobania kulinarne. Komponując ich dietę warto te gusta uwzględnić, nie zapominając jednak o tym, by menu było zdrowe i pełnowartościowe.

Trzecie urodziny kończą okres wczesnego dzieciństwa. W tym okresie maluchy zaczynają jeść już tak, jak pozostali członkowie rodziny. Jeśli dziecko rozwija się prawidłowo i nie ma specjalnych zaleceń dotyczących odżywiania, jego dietę można rozszerzyć o nowe, "dorosłe" potrawy. Nadal jednak pamiętajmy, aby były to dania lekkostrawne, przygotowane z małą ilością soli, raczej gotowane niż smażone, przygotowywane na bazie świeżych i dobrych jakościowo składników. Według specjalistów z Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie 4-6 -letni malec powinien zjeść i wypić dziennie:

  • 1 raz porcję makaronu lub kaszy
  • 2 razy porcję warzyw
  • 2 razy owoce sezonowe (w tym soki)

  • 1 raz słodkości: miód, dżem, rodzynki, suszone owoce, deserek itp.
  • 2-3 razy chleb, najlepiej gruboziarnisty
  • około 750 ml mleka pełnotłustego (ewentualnie 2%) lub jego przetworów: kefir, jogurt, twarożek itp.
  • 1 łyżkę oliwy z oliwek (lub oleju)
  • 2-3 łyżeczki masła
  • ok. 40-50g chudego mięsa (w tym wędliny) lub ryb.

Zapotrzebowanie na białko powinno pokrywać 12-13% ogólnej puli kalorii niezbędnych twojemu dziecku. Potrzebną ilość obliczysz, mnożąc aktualną wagę dziecka razy 2,5g. Zatem 15 kg maluch powinien spożywać niecałe 38g białka. Zapotrzebowanie na tłuszcze to 30-32% dobowej dawki kalorii. Pomnóżcie wagę dziecka przez 3,0-3,3g (dla 15kg malca będzie to ok. 45-50g). Głównym źródłem tłuszczów powinna być oliwa z oliwek lub oleje: słonecznikowy, rzepakowy, sojowy i masło. Największy udział w dobowej racji kalorii stanowią węglowodany. To aż 56-60%. Zapotrzebowanie na nie obliczysz, mnożąc masę ciała razy 12% (15kg dziecko powinno zjadać 180g węglowodanów).

Układając menu dla naszego przedszkolaka musimy pamiętać także o dostarczeniu mu odpowiedniej ilości świeżych warzyw i owoców. To cenne źródło witamin. Odpowiednio przygotowane prawie ich nie tracą, np. kiszona kapusta, blanszowane brokuły, gotowane na parze marchewka i ziemniaki.

Tagi: dieta przedszkolaka, menu przedszkolaka, odżywianie dzieci

Podobne artykuły:

  • Dieta na odporność

    Dieta na odporność

    Dieta dziecka powinna być urozmaicona, pełna witamin i mikroelementów, by infekcje omijały je z daleka. Więcej »

  • Zaparcia u dzieci

    Zaparcia u dzieci

    Zaparcia u dzieci pojawiają się wtedy, gdy malec wypróżnia się rzadziej niż dotychczas, a jego kupki są twarde. Sprawdź, jak możesz pomóc malcowi, którego dotknął ten problem. Więcej »

  • Sezonowe owoce w diecie dziecka

    Sezonowe owoce w diecie dziecka

    Gdy twoje dziecko skończy 6 miesięcy możesz zacząć wprowadzać do jego menu owoce. Sprawdź jakie i od kiedy. Więcej »

  • Choroby pneumokokowe

    Choroby pneumokokowe

    Pneumokoki to bakterie, które mogą wywołać niebezpieczne choroby, zwłaszcza, gdy zarazi się nimi małe dziecko. Dlatego tak ważne jest, by taką chorobę szybko rozpoznać i odpowiednio ... Więcej »

Komentarze

  1. patusia 24 lutego 2012, 12:03

    dzieci są uważnymi obserwatorami.. gdy widzą, że rodzice zjadają owoce i warzywa z "uśmiechem na twarzy" to też bedą jadły.. gdy nie maja takich wzorców, to ciężko ich zachecic do jedzenia "zdrowych rzeczy"