Dieta przedszkolaka
Dzieci w wieku przedszkolnym mają już wyrobione swoje upodobania kulinarne. Komponując ich dietę warto te gusta uwzględnić, nie zapominając jednak o tym, by menu było zdrowe i pełnowartościowe.
Trzecie urodziny kończą okres wczesnego dzieciństwa. W tym okresie maluchy zaczynają jeść już tak, jak pozostali członkowie rodziny. Jeśli dziecko rozwija się prawidłowo i nie ma specjalnych zaleceń dotyczących odżywiania, jego dietę można rozszerzyć o nowe, "dorosłe" potrawy. Nadal jednak pamiętajmy, aby były to dania lekkostrawne, przygotowane z małą ilością soli, raczej gotowane niż smażone, przygotowywane na bazie świeżych i dobrych jakościowo składników. Według specjalistów z Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie 4-6 -letni malec powinien zjeść i wypić dziennie:
- 1 raz porcję makaronu lub kaszy
- 2 razy porcję warzyw
- 2 razy owoce sezonowe (w tym soki)
- 1 raz słodkości: miód, dżem, rodzynki, suszone owoce, deserek itp.
- 2-3 razy chleb, najlepiej gruboziarnisty
- około 750 ml mleka pełnotłustego (ewentualnie 2%) lub jego przetworów: kefir, jogurt, twarożek itp.
- 1 łyżkę oliwy z oliwek (lub oleju)
- 2-3 łyżeczki masła
- ok. 40-50g chudego mięsa (w tym wędliny) lub ryb.
Zapotrzebowanie na białko powinno pokrywać 12-13% ogólnej puli kalorii niezbędnych twojemu dziecku. Potrzebną ilość obliczysz, mnożąc aktualną wagę dziecka razy 2,5g. Zatem 15 kg maluch powinien spożywać niecałe 38g białka. Zapotrzebowanie na tłuszcze to 30-32% dobowej dawki kalorii. Pomnóżcie wagę dziecka przez 3,0-3,3g (dla 15kg malca będzie to ok. 45-50g). Głównym źródłem tłuszczów powinna być oliwa z oliwek lub oleje: słonecznikowy, rzepakowy, sojowy i masło. Największy udział w dobowej racji kalorii stanowią węglowodany. To aż 56-60%. Zapotrzebowanie na nie obliczysz, mnożąc masę ciała razy 12% (15kg dziecko powinno zjadać 180g węglowodanów).
Układając menu dla naszego przedszkolaka musimy pamiętać także o dostarczeniu mu odpowiedniej ilości świeżych warzyw i owoców. To cenne źródło witamin. Odpowiednio przygotowane prawie ich nie tracą, np. kiszona kapusta, blanszowane brokuły, gotowane na parze marchewka i ziemniaki.
Poleć znajomym