Dieta na odporność
Dieta dziecka powinna być urozmaicona, pełna witamin i mikroelementów, by infekcje omijały je z daleka.
Właściwie zbilansowana dieta powinna składać się z różnych pokarmów, które dostarczają organizmowi dziecka wszystkich potrzebnych mu składników odżywczych. W diecie na odporność istotną rolę odgrywają białka, witaminy i wielonasycone kwasy tłuszczowe. Wszystkie te składniki dziecko powinno otrzymywać w dobrze z bilansowane diecie kilka razy dziennie. Białko jest głównym składnikiem, z którego organizm buduje nowe tkanki i odbudowuje zużyte. Jest też niezbędne do tworzenia białek odpornościowych.
To właśnie z niego organizm wytwarza przeciwciała, których zadaniem jest zwalczanie niebezpiecznych wirusów i bakterii atakujących organizm dziecka. Źródłem białka jest mleko i jego przetwory, mięso (cielęcina, drób, króli), żółty ser, rośliny strączkowe i ryby.
Z kolei witaminy tworzą naturalną barierę chroniącą organizm dziecka przed zakażeniem i chorobami. Znajdziemy je przede wszystkim w warzywach i owocach, w nabiale, rybach, wątróbce. Ale układ odpornościowy nie działałby sprawnie bez wielonasyconych kwasów tłuszczowych, które dostarczają budulca do produkcji substancji usprawniających jego działanie. Wartościowymi tłuszczami są: olej rzepakowy, oliwa z oliwek, ryby (makrela, łosoś, tuńczyk).
W diecie budującej odporność bardzo istotne jest w jakich odstępach czasowych podawane są posiłki. Z byt długie przerwy między posiłkami nie są dobre dla budowania odporności, ponieważ tkanka produkująca białe ciałka krwi, odpowiedzialne za walkę z drobnoustrojami, jest bardzo wrażliwa na spadki energii. Kiedy jej brakuje pracuje na zwolnionych obrotach. Dziecko w wieku przedszkolnym powinno zjadać 4-5 zróżnicowanych posiłków dziennie co 3-4 godziny. Po długiej nocnej przerwie bardzo ważne jest śniadanie. Poranny posiłek ma za zadanie nie tylko wzmocnić siły witalne organizmu, ale też pobudzić do pracy układ odpornościowy. Dziecko nie powinno wychodzić z domu bez śniadania, zwłaszcza w dni pochmurne, zimne i deszczowe, gdyż jest narażone na wychłodzenie organizmu, szybkie przeziębienie i łapanie infekcji.
Wiele słyszymy o probiotykach i jaki to korzystny mają wpływ na odporność organizmu. Probiotyki są bakteriami przylegającymi do nabłonka jelit i nie pozwalającymi szkodliwym bakteriom na rozmnażanie się. Probiotyki są szczególnie ważne w trakcie i po kuracji antybiotykowej, kiedy to zachwiana jest flora bakteryjna organizmu. Bardzo dobrym źródłem probiotyków są kefiry i naturalne jogurty, warzywa kwaszone (kapusta, ogórki, kiszony barszcz). Ze względu na swoje wspomagające odporność właściwości są dodawane do mieszanek mlekozastępczych.
Zróżnicowaną dietę dziecka w budowaniu odporności powinien wspomagać ruch na świeżym powietrzu. Pobudza on produkcję przeciwciał i dodaje energii. Dziecko powinno codziennie przebywać na dworze, nawet gdy jest chłodno. Jedynie kiedy temperatura spada poniżej -10stopni i jest silny wiatr, czy ulewa zwalnia dziecko od spaceru.
Nie zaleca się odwiedzania z dzieckiem supermaketów i przebywania w dużych skupiskach ludzi,a już zwłaszcza w okresach grypy i przeziębień.
Poleć znajomym