Dieta mamy karmiącej
Gdy karmisz dziecko piersią, dieta jaką stosujesz, ma ogromny wpływ na dziecko. Warto by była przemyślana, bogata w składniki odżywcze i witaminy, a uboga w te produkty, które mogą dziecku zaszkodzić, wywołać alergie lub bolesne kolki.
Zapotrzebowanie kaloryczne w okresie karmienia piersią wzrasta o ok. 200 kcal. w stosunku do tego, ile jadłaś w czasie ciąży. Nie obawiaj się jednak, że przytyjesz jeszcze więcej i nie uda ci się od razu zrzucić ciążowych kilogramów. Ta dodatkowa porcja, zjadana w ciągu dnia jest szalenie ważna dla zdrowia twojego malucha, dlatego powinna być nie tylko kaloryczna, ale też odżywcza.
Twoja dieta powinna być bogata w białko, węglowodany, zdrowe tłuszcze, witaminy i minerały. Powinnaś ją więc urozmaicać, by wszystkie te składniki dostarczać dziecku wraz z mlekiem.
Co i ile jeść
- 4-5 razy dziennie produkty zbożowe (pełnoziarniste pieczywo, kasze, ryż, makaron, ziemniaki)
- 3-4 razy dziennie owoce i warzywa
- 2 razy dziennie nabiał (mleko, jogurty, kefir, sery)
- kilka razy w tygodniu jajka, drób, ryby
- kilka razy w miesiącu czerwone mięso, wieprzowinę
Do sałatek i surówek dodawaj oliwę z oliwek lub olej rzepakowy niskoerukowy. Pij co najmniej 2,5 litra płynów dziennie, najlepiej niegazowaną, niskozmineralizowaną wodę, soki warzywne i owocowe, świeżo wyciskane, ziołowe i owocowe herbatki, mleko (ok. 2 szklanki).
Cenne rady:
- Często sięgaj po produkty bogate w żelazo, by zapobiec anemii.
- Wybieraj produkty bogate w witaminę A (jaja, ciemnozielone warzywa liściaste, marchew), które są niezbędne dla prawidłowego rozwoju wzroku dziecka.
- Pamiętaj o wielonnienasyconych kwasach tłuszczowych, które są niezbędne dla rozwoju układu nerwowego dziecka. znajdziesz je w rybach, orzechach , warzywach liściastych, olejach.
- Jedz często dania z wapniem (mleko i jego przetwory), jeśli twój maluch nie ma na nie uczulenia (zazwyczaj możesz je spokojnie wprowadzić do menu po 3-4 miesiącach karmienia. jeśli natomiast na stałe podczas karmienia nie możesz jeść nabiału, konieczne będzie przyjmowanie preparatów wapnia, zaleconych przez lekarza.
- Gdy masz mało pokarmu, pij napary z arniki i kopru oraz często podawaj dziecku pierś. Słynna bawarka wcale nie wpływa na zwiększenie ilości mleka w piersiach.
Czego unikać
- Mocnej kawy, herbaty, alkoholu, napojów sztucznie słodzonych, aromatyzowanych, gdyż mogą pogarszać wchłanianie niektórych składników mineralnych i witamin.
- Jedzenia produktów ciężkostrawnych, smażonych, konserwowanych. Mogą się one stać przyczyną kolki u dziecka.
- Spożywania nadmiernych ilości soli.
- Objadania się słodyczami i daniami typu fast food.
Jak ustrzec się kolki
W pierwszych dniach po porodzie unikaj produktów wzdymających i ciężkostrawnych (groch, fasola, kapusta, kalafior, groszek), a także smażonych. Jeśli nie zaobserwujesz u swojego dziecka bólu brzuszka czy kolki, możesz stopniowo wprowadzać je do diety. Gdy tylko objawy pojawią się u dziecka (twardy brzuszek, niepokój, wysypka), ponownie wyklucz dany produkt z menu. Pod koniec 6. miesiąca, jeśli malec jest zdrowy, możesz jeść już wszystko. Dzięki temu dziecko łatwiej zaakceptuje pokarmy wprowadzane do jego diety.
Alergie pokarmowe
Jeśli na ciele dziecka zauważysz wysypkę, policzki będą szorstkie i błyszczące, skontaktuj się z pediatrą. To prawdopodobnie objawy alergii pokarmowej. O uczuleniu mogą też świadczyć przewlekłe katary, nawracające zapalenia oskrzeli, kolki, ulewania, niepokój, płaczliwość dziecka. Najczęściej niemowlęta są uczulone na białko mleka krowiego. Silnymi alergenami są także cytrusy, truskawki, pomidory, poziomki, jajka, zboża glutenowe, miód, cielęcina i wołowina. Uważaj na nie komponując swoją dietę. Gdy po spożyciu któregoś z nich zauważysz u malca objawy alergii, wyklucz je ze swojego jadłospisu na najbliższe tygodnie.
Poleć znajomym