Poleć znajomym

Czekolada w ciąży - jeść czy nie jeść?

Autor: , 21 marca 2014 w Ciąża, Komentarze (7) »

Jeśli koniecznie musimy sięgnąć po słodycze, najlepiej jeśli będzie to gorzka czekolada, bo choć nie należy do dietetycznych przyjemności, ma szereg niezwykle cennych właściwości. Czy będąc w ciąży też możemy skorzystać z jej walorów?

Nie tylko wspaniale smakuje i przegania drobne smuteczki, ale chroni też serce, działa przeciwnowotworowo i dostarcza ważnych makroelementów. Niestety czekolada ma też ciemne strony i nie możemy delektować się nią bezkarnie… zwłaszcza jeśli jemy dla dwojga. Zarówno przyszłe mamy, jak również ich rozwijające się maleństwa mogą skorzystać z dobrodziejstw kakao, ale brak umiaru grozi poważnymi konsekwencjami dla obojga. Jaka ilość jest wskazana? Jakie właściwości kryje w sobie czekolada? I kiedy powinnyśmy zachować szczególną ostrożność?

Dlaczego warto sięgnąć po czekoladę?

Pomaga regulować ciśnienie

W ziarnach kakao znajduje się teobromina, substancja pobudzająca czynność serca oraz rozszerzającą naczynia krwionośne. Przypuszcza się, że może dzięki temu obniżać ciśnienie tętnicze, choć według ostatnich doniesień takie działanie czekolady należy w większym stopniu przypisywać flawonoidom, również występującym w kakao.

Może zapobiegać stanom przedrzucawkowym

Nadciśnienie jest jednym z czynników ryzyka, wystąpienia stanu przedrzucawkowego, czyli zespołu objawów chorobowych, które bardzo często wymuszają przedwczesny poród i mogą stanowić zagrożenie życia dziecka, a także prowadzić do ciężkich powikłań u matki. Z badania przeprowadzonego na Uniwersytecie Yale wynika, że kobiety, które w trakcie ciąży regularnie spożywają czekoladę, narażone są na 50% mniejsze ryzyko wystąpienia stanu przedrzucawkowego.

Obniża poziom stresu

Polifenole zawarte w gorzkiej czekoladzie uspokajają, poprawiają nastrój, rozjaśniają umysł i zwiększają poczucie zadowolenia. Dodatkowo, zawarty w czekoladzie magnez reguluje przewodnictwo nerwowe, a cynk i selen zwiększają wydzielanie tzw. hormonu szczęścia.

Pozytywnie wpływa na nastrój i zachowanie dziecka

Nie od dziś wiadomo, że nastrój mamy wpływa na zdrowie i samopoczucie rozwijającego się dziecka. Badania przeprowadzone w Finlandii wykazały, że dzieci, których matki w czasie ciąży regularnie spożywały niewielkie ilości czekolady, by zwalczyć stres, w wieku 6 miesięcy były spokojniejsze, radośniejsze i szybciej nawiązywały kontakt z otaczającym je środowiskiem.

Obfituje w antyoksydanty

Czekolada to źródło flawonoidów, związków o działaniu antyoksydacyjnym, które wykazują szereg właściwości prozdrowotnych. Flawonoidy chronią przed zmianami nowotworowymi, obniżają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, zapobiegają przedwczesnemu starzeniu skóry i wspomagają funkcjonowanie układu odpornościowego.

Zawiera żelazo i magnez

Wszelkiego rodzaju niedobory składników odżywczych są niekorzystne dla rozwijającego się płodu i zdrowia matki, ale właściwy poziom żelaza i magnezu wydaje się szczególnie istotny dla prawidłowego przebiegu ciąży. Skutki niedoboru żelaza to między innymi utrata energii, zmniejszenie odporności i większa podatność na infekcje, a także zwiększone ryzyko poronienia i przedwczesnego porodu. Z kolei przedłużający się niedobór magnezu może prowadzić do stanu przedrzucawkowego, zatrucia ciążowego, przedwczesnego porodu i niskiej masy urodzeniowej.

Dlaczego należy zachować ostrożność?

Dobrodziejstwa czekolady nie powinny być pretekstem do spożywania jej w dużych ilościach. Nadmierne spożycie nie tylko nie pomnoży korzyści zdrowotnych, ale może nam wręcz zaszkodzić, nawet jeśli pierwotnie nie zmagamy się z żadnymi dolegliwościami. Czekolada wciąż pozostaje wysoce kaloryczną, tuczącą przyjemnością i 1 kostka dziennie w zupełności powinna nam wystarczyć.

Szczególną ostrożność powinny zachować kobiety, u których stwierdzono cukrzycę ciężarnych. W przypadku nietolerancji glukozy zaniedbania dietetyczne mogą prowadzić nawet do śmierci dziecka. Zapytaj lekarza prowadzącego lub dietetyka, czy w ogóle możesz pozwolić sobie na spożywanie czekolady.

Pewien niepokój może budzić też zawarta w czekoladzie kofeina, która w przypadku dużego spożycia może prowadzić do poronień, przedwczesnego porodu i niskiej masy urodzeniowej. Na szczęście zawartość kofeiny w czekoladzie jest niewielka w porównaniu z innymi produktami spożywczymi. Nie istnieją też żadne istotne dowody wskazujące, że umiarkowane ilości kofeiny mogłyby być niebezpieczne dla rozwijającego się płodu. Kluczem jest zatem umiar i konsultacja z lekarzem w przypadku jakichkolwiek dolegliwości.

Poza tym, należy pamiętać, że najcenniejszym źródłem dobroczynnych składników jest kakao w proszku, bez cukru i innych dodatków, a jeśli już nie możemy oprzeć się czekoladzie, wybierajmy dobrej jakości czekoladę gorzką o wysokiej zawartości kakao (powyżej 70%).

Tagi: czekolada, dieta w ciąży, odżywianie w ciąży, żelazo w ciąży

Podobne artykuły:

  • 36 tydzień ciąży

    Twoja macica jest już 1000 razy większa niż przed ciążą i naciska na pęcherz moczowy, co powoduje częstszą potrzebę wizyt w toalecie. Twój brzuch mógł się znacznie obniżyć, co jest ... Więcej »

  • Rozwój ciąży  Pierwszy trymestr

    Rozwój ciąży
    Pierwszy trymestr

    Jesteś w ciąży! Dwie kreski na teście ciążowym i pierwsze, rozpoznawalne przez ciebie objawy wyraźnie o tym świadczą. I chociaż na zewnątrz nic się na razie nie zmieniłaś, to w twoim ... Więcej »

  • Ciąża wysokiego ryzyka

    Ciąża wysokiego ryzyka

    Ciążą wysokiego ryzyka określa się każdą ciążę, która przebiega nieprawidłowo lub ciążę u chorej kobiety. Do najczęstszych chorób zagrażających ciąży należy nadciśnienie, Więcej »

  • Ciąża w łóżku

    Ciąża w łóżku

    Ciąża to nie choroba, ale czasem musisz poleżeć w łóżku, albo po prostu odpocząć, by uniknąć pewnych komplikacji. Najczęściej na początku lub pod koniec ciąży. Sprawdź, kiedy to ... Więcej »

Komentarze

  1. lidka (Gość) 16 lipca 2015, 8:34

    W ciąży miałam problem z zaparciami, dlatego unikałam czekolady i wszelkich słodyczy. Całą ciąże zażywałam provag w celu regulacji pracy jelit i wzmocnienia mikroflory w pochwie. Urodziłam zdrowego synka, Maciuś ma 4 latka i nie lubi słodyczy, czasem zastanawiam się czy moja dieta w ciąży miała na to wpływ.komentarz*

  2. Dynamitka1 2 września 2015, 18:28

    1 kostka dziennie ? hahaha

  3. koktajl 11 kwietnia 2016, 11:38

    nie piszcie takich artykułów bo wszystkie kobiety w ciąży będą się objadać czekoladą :D

  4. Jennifer.v 30 lipca 2016, 15:12

    Kiedy byłem w potrzebie pomocy finansowej, skontaktowałem Calvin finansowe kredytu mieszkaniowego dla kredytu ZL790,000 i dostałem pożyczkę trzy dni po zatwierdzeniu bez stresu, jeśli jesteś w potrzebie biznesu, pożyczki osobiste lub jakiejkolwiek kredytu, proszę skontaktować się Calvin finansowe kredytu mieszkaniowego poprzez ich adres e-mail: (calvinfinancialloanhome@outlook.com) Tel: (+1) 501-404-7495 lub strona internetowa: http://calviinfinancialloanhomes.bravesites.com

  5. Pati (Gość) 7 września 2016, 10:40

    Polecam czekolade dla kobiet które mają trudne ciąże.Ja osobiście jem czekoladę gorzką 90% od początku ciąży nie przytyłam dużo.Gorzka czekolada wspomaga przemianę materii.Ciąża przebiega bez zastrzeżeń łożysko mam zdrowe.Na zaparcia gotowana marchewka lub rumianek pić wieczorem.Jak ktoś nie chce niech nie wierzy wszystko to realne.

  6. Carlita 18 kwietnia 2017, 16:42

    Staram się unikać słodyczy i zastępować je owocami suszonymi. Jeśli mam ochotę na czekoladę wolę sięgać po gorzką.
    _______________
    http://alltrans.pl/

  7. justyśka (Gość) 22 kwietnia 2017, 16:34

    u mnie niestety nie ma miejsca ani na gorzką a co dopiero na słodką. Po czekoladzie zwyczajnie nie moge wyjsc z toalety. Mam straszne problemy z zaparciami. W trzecim miesiącu pewnego wieczoru zjadlam kilka paskow na noc a rano myslalam ze zwariuje. Bylo mi ciezko... w dodatku zatwardzenie trwalo kilka dni. Po wizycie u ginekologa rozpuscilam dicopeg 10g w wodzie i wypilam. Rzeczywiscie mi pomogl, ale czekolada juz teraz objadam się ostrożniej