Poleć znajomym

Cukrzyca w ciąży

Autor: , 18 lutego 2010 w Ciąża i Poród, Komentarze (2) »

Cukrzyca w ciąży nie musi być niebezpieczna. Zależy to jednak od właściwego leczenia i odpowiedniej diety, którą przyszła mama musi rygorystycznie przestrzegać. Wtedy możemy mieć pewność, że dziecko urodzi się zdrowe.

Cukrzyca u ciężarnych to zaburzenia w przemianie glukozy, występujące u 3-5 procent kobiet. Przyczyną zaburzeń są najczęściej skłonności dziedziczne, działanie hormonów i nieprawidłowa dieta, zwiększająca stężenie glukozy we krwi. Jeśli trzustka nie zdoła wyprodukować zwiększonej ilości insuliny potrzebnej do przyswojenia glikozy przez komórki, wówczas rozwija się choroba.

W prawidłowo prowadzonej ciąży cukrzyca może pozostać niezauważona. Wszystkie ciężarne przechodzą jednak test między 24. a 28. tygodniem ciąży, który pozwala wykryć zaburzenia tolerancji glukozy przez jej organizm. Kobieta dostaje do wypicia roztwór 50g glukozy. Po godzinie zostaje pobrana od niej krew do analizy. Jeśli wynik jest niekorzystny (stężenie glukozy wynosi ponad 139 mg/dl), wykonuje się bardziej skomplikowaną próbę, tak zwaną krzywą glikemii, która pozwala na precyzyjne rozpoznanie choroby.

To powinno cię zaniepokoić

  • Duży przyrost masy ciała.
  • Bardzo powiększony, napięty brzuch, który może wskazywać na nadmiar płynu owodniowego.
  • Duży płód, rosnący szybciej niż wskazywałby na to wiek ciąży.
  • Obecność cukru w moczy (wystarczy kontrolować wyniki badań, które powinno się wykonywać co miesiąc).

Leczenie

Zastosowanie odpowiedniego leczenia pod okiem ginekologa i diabetologa zapewni ci prawidłową ciążę i urodzenie zdrowego dziecka, jeśli masz cukrzycę ciążową. Leczenie sprowadza się do stosowania odpowiedniej diety pod stałą kontrolą poziomu glukozy, a także podawania insuliny. Należy też unikać cukrów prostych (zwykły cukier trzeba zastąpić słodzikiem), tłuszczów (należy jeść ryż, ciemne pieczywo, niezbyt słodkie owoce, pić odtłuszczone mleko). Zaleca się spożywanie dużych ilości białka i warzyw, zwłaszcza bogatych w błonnik.

Jeśli zmiana diety nie wystarczy na uregulowanie poziomu glukozy we krwi, lekarz zaleci podanie insuliny, której trzustka ciężarnej nie jest w stanie wyprodukować w odpowiedniej ilości.

Dzieci kobiet z cukrzycą ciążową są zazwyczaj duże i ważą po urodzeniu ponad 4 kg, a poród odbywa się często przez cesarskie cięcie. Dziecko zazwyczaj rodzi się z podwyższonym zapotrzebowaniem na glukozę, ale jego organizm szybko wraca do normy.

Po urodzeniu dziecka u kobiety zaburzenia cukrzycowe zazwyczaj ustępują i możemy odstawić insulinę. Co jakiś czas jednak należy zgłaszać się do specjalisty, aby wykonać badania kontrolne. Sporadycznie bowiem zdarzają się nawroty choroby.

Tagi: cukrzyca w ciąży, cukrzyca, ciężarne, choroby w ciąży, zdrowie ciężarnej

Podobne artykuły:

  • Ciąża wysokiego ryzyka

    Ciąża wysokiego ryzyka

    Ciążą wysokiego ryzyka określa się każdą ciążę, która przebiega nieprawidłowo lub ciążę u chorej kobiety. Do najczęstszych chorób zagrażających ciąży należy nadciśnienie, Więcej »

  • Ciąża pozamaciczna (jajawodowa, ektopowa)

    Ciąża pozamaciczna (jajawodowa, ektopowa)

    Ciąża pozamaciczna zdarza się wówczas, gdy zapłodniona komórka jajowa zagnieżdża się nie w macicy, lecz w jednym z jajowodów, lub w obrębie jamy miednicy mniejszej. Więcej »

  • Ciąża pozamaciczna

    Ciąża pozamaciczna

    Ciążą pozamaciczną (ektopową) nazywamy rozwój płodu poza jamą macicy. Najczęstszymi miejscami, gdzie może rozwinąć się ciąża pozamaciczna są: jajowody, jajniki, szyjka macicy a także ... Więcej »

  • Bezsenność w ciąży

    Bezsenność w ciąży

    Wypoczynek i sen w czasie ciąży jest bardzo ważny dla zdrowia przyszłej mamy i jej maleństwa. Jednak wiele kobiet w ciąży miewa problemy ze snem. Jeśli dotyczy on również ciebie, poznaj ... Więcej »

Komentarze

  1. Roma GIRO, Lisboa (Gość) 1 marca 2010, 22:07

    __CUKRZYCA typu 2. Można ją POKONAĆ !!

    Przy cukrzycy ważnym jest aby dostosować odżywianie do tabel z tzw. __NISKIMI węglowodanami. Są to węglowodany, które po spożyciu podnoszą poziom cukru we krwi maksymalnie do 26% wzrostu, czyli nie nadwyrężają TRZUSTKI.
    Jemy niskotłuszczowo, 0% negatywnych TOKSYN, energetyczne węglowodany wyłącznie NIE przekraczające po spożyciu DOZWOLONEJ granicy; czyli 26% wzrostu.
    Pokarmy o właściwym doborze białek, oraz co niezmiernie istotne, nie zawierające toksyn spowalniających i zatruwających nasze organizmy.
    Tabele; Dozwolone oraz Zakazane dopełniają właściwej identyfikacji prawd przyrodniczych.
    Dostosowanie się do tabel ZALECANE i DOZWOLONE pozwala w kilka dni ustabilizować poziom cukru we krwi i NIE jest to TRUDNE !!
    Pamiętajmy, że poziom cukru we krwi nie podnosi ani powietrze, ani woda mineralna, lecz ZJADANE węglowodany.
    Taki sposób odżywiania jest skuteczny i warto go zastosować OD ZARAZ !!
    Zobacz też;
    __Książka; _pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
    __Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL

  2. aniawuu 2 lutego 2014, 20:35

    polecam stronę ze sprawdzonymi przepisami dla cukrzycowych mam: howsweet.pl