Poleć znajomym

Alergia pokarmowa u dzieci

Autor: , 30 sierpnia 2009 w Maluszek, Komentarze (5) »

Gdy twoje dziecko reaguje wysypką, katarem lub bólem brzucha na coś, co przed chwilą zjadło, to znak, że jego organizm nie toleruje tego, co mu właśnie podałaś. Z alergią pokarmową u dzieci należy odpowiednio postępować.

Według danych Kliniki Pediatrii Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie alergie pokarmowe u dzieci poniżej 2 roku życia obejmują prawie co dziesiąte dziecko. Jeśli ta przypadłość dotknęła także twoje dziecko, nie wpadaj w panikę. Najczęściej większość reakcji alergicznych mija przed 3 rokiem życia lub najpóźniej 5. Objawy uczulenia na niektóre pokarmy są w rodzinach genetyczne, inne wynikają z niedostatecznie ukształtowanych jeszcze mechanizmów obronnych organizmu malucha. Oto, co ty możesz zrobić, aby pomóc dziecku, które cierpi na alergię pokarmową.

Do 6 miesiąca

Karm dziecko piersią przez pierwsze 4-6 miesięcy życia. Twoje mleko zawiera immunoglobulinę s-IgA, która hamuje reakcje alergiczne. Ryzyko uczulenia u twojego dziecka będzie wówczas mniejsze. Niestety naturalne metody karmienia nie wykluczają alergii. Dziecko może tak bowiem reagować na potrawy z diety mamy. Najlepiej jest wtedy ustalić z lekarzem winowajcę i przejść na dietę zmniejszonego ryzyka. Powinna być ona urozmaicona, ale z wyłączeniem najbardziej alergennych produktów takich jak np. mleko i jego przetwory.

Możesz też sprawdzić, jaki inny produkt wywołuje alergię u malucha. Jeśli np. jednego dnia zjesz jajko i karmisz dziecko piersią, nie jedz już tego dnia cytrusów. Jeśli dziecko dostanie uczulenia, możesz pojerzewać, że to ono zawiniło. Podobne testy zrób z innymi potrawami. Najczęściej uczulają: ryby, mięso wołowe, zboża glutenowe (pszenica, żyto, jęczmień i owies), miód, owoce cytrusowe, banany, truskawki czy poziomki.

Starsze maluchy

Gdy dziecko zaczyna już samo jeść normalne pokarmy, staraj się podawać mu te, które mają słabe lub obojętne działanie alergizujące. W diecie malucha może znaleźć się mięso kurczaka czy królika, indyka lub jagnięcina. Spośród owoców najmniej uczulają jabłka, maliny oraz porzeczki. Możesz też wprowadzić do menu malca żurawiny, agrest, jagody, wiśnie, śliwki, morele i brzoskwinie. Oczywiście zawsze stopniowo, obserwując czy dany produkt mu nie szkodzi.

Tagi: alergia, alergia pokarmowa, dziecko, choroby dzieci

Podobne artykuły:

Komentarze

  1. lili (Gość) 23 grudnia 2009, 13:18

    uwaga na jabłka niestety mogą być bardzo alergizujące i białko jajek oraz cielęcina

  2. Marta (Gość) 7 listopada 2010, 13:33

    Uważajcie na owoce z dużymi pestkami: śliwki, morele, brzoskwinie, nektarynki.

  3. magdab 12 maja 2011, 18:35

    u mojej 6letniej córki wykryto alergię na mleko krowie, to był szok dla mnie a ona ma jadłospis przewrócony do góry nogami, ale dajemy radę

  4. Basia (Gość) 29 grudnia 2015, 12:03

    Przy alergiach pokarmowych kluczem do sukcesu jest odnależienie produktu na który dziecko jest uczulone i rygorystyczna dieta- 0 tego typu produktów w diecie. Dadatkowo pomocne są też probiotyki jak Latopic które pomagają szybciej uporać się z alergią pokarmową. Aby zadziałamy potrzeby jest czas i systematyczność w ich stosowaniu. Przyjmuje sie że probiotyki powinno sie podawać dziecku raz dziennie przez okres conajmniej 3 miesięcy.

  5. Talka 29 maja 2017, 12:41

    Mój starszy syn ma alergię na laktoze, tyle ile my z tym przeszliśmy zanim trafiliśmy do alergologa. Na początku myśleliśmy, że to refluks, młody endoskopie przechodził niepotrzebnie, a dla dziecka to straszne przeżycie. Dobrze, że teraz świadomość alergiczna jest większa, polecam wszystkim skorzystac ze strony http://www.odetchnijspokojnie.pl/znajdz-gabinet/ żeby znaleźć sprawdzonego alergologa.