Alergia na gluten - objawy, badania, dieta

Autor: Natalia Meler, 25 lutego 2010 w Dziecko, Powrót do artykułu »

Komentarze

  1. snoopy90 27 czerwca 2011, 12:55

    drogie są te produkty bezglutenowe i dzicku nie zawsze smakują

  2. majka11 (Gość) 20 lipca 2011, 9:19

    i jeszcze do tego trudno dostępne :( , dobrze, że na stronie stowarzyszenia jest cała ich lista. Teraz wiem, że Profi wypuściło takie. Tyle, że to raczej dla starszego dziecka, a nie maluszka.

  3. dresowa (Gość) 22 lipca 2011, 8:55

    W internecie można zamawiać ale fakt nie wszystkim dzieciom smakują. I zawsze jest ten sam problem: dlaczego nie mogę jeść tego co inni?. Mam nadzieję, że więcej firm wypuści produkty bezglutenowe na rynek. Ale duży plus dla Profi za inicjatywę.

  4. Tomek (Gość) 28 lipca 2011, 10:22

    co do profi i co do dzieci to akurat oni mają w ofercie produkt dla dzieci bez glutenu, bez grama nawet :D

  5. Tamarita (Gość) 4 sierpnia 2011, 14:12

    Mogłoby więcej firm wypuszczać na rynek takie produkty, byłoby zdecydowanie łatwiej i wygodniej.

  6. fiszka (Gość) 9 sierpnia 2011, 13:02

    smakują czy nie smakują, u dzieci generalnie jest problem z apetytem, co tu dużo mówić ;) można spróbować je w jakiś sposób zachęcić :)

  7. Joaaska (Gość) 17 sierpnia 2011, 9:31

    Problem z apetytem to jedno, a problem z dostępnością produktów bezglutenowych dla dzieci to drugie. Dziwne jest dla mnie, że tylko kilka firm myśli o dzieciach uczulonych na gluten.

  8. anielska (Gość) 19 września 2011, 12:50

    Dobrze, że chociaż kilka myśli. Generalnie zależy przecież w jakim wieku jest dziecko, 4-5 latek może już przecież jeść to co dorosły bezglutenowiec, chleb, pasztety, wafle ryżowe itp.

  9. letycja (Gość) 25 września 2011, 15:37

    To by znaczyło, że nie każdy produkt ma znak przekreślonego kłosa?

  10. monijaa (Gość) 25 września 2011, 19:43

    Z tego co mi wiadomo to tak nie jest. Kupowałam produkty profi to oni nie mają jeszcze takich specjalnych opakowań ze znakiem. Ale trzeba sprawdzac kody na ich stronie na FB

  11. sysia 4 października 2011, 21:48

    Dobrze to wiedzieć

  12. martula2223 17 października 2011, 22:03

    ja byłam uczulona na gluten - po kilku latach diety wyroslam z tego. Teraz wprowadzę gluten do diety synka dopiero po 10 mcu - wg zalecen pediatry. A teraz daje mu biszkopty bezglutenowe, ciasteczka, makaron - wszstko kupuję na pułkach ze zdrową żywnością np. w Auchan czy Tesco. Można piec własny chleb bezglutenowy. w dzisiejszych czasach jest łatwiej - jak ja byłam mała - w latach 80-tych - nawet o mąkę kukurydzianą było trudno.

  13. Black_rose 21 października 2011, 7:11

    A fe :/ nie ma nic gorszego niż alergie pokarmowe :/, bo o ile od kurzu czy kota można jakoś się odizolować to jeść trzeba :/

  14. Monika (Gość) 21 listopada 2011, 17:26

    witam.podejrzewam u siebie uczulenie na gluten,ale boje sie isc z tym do lekarza,bo jezeli diagnoza sie potwierdzi to zmieni to cale moje zycie.mam na mysli oczywiscie diete.trudno bedzie wszedzie ,u znajomych odmawiac zjedzeni9a czegos czego nie moge zjesc.przeciez wszyscy z mojego powodu nie beda zmieniac diety.

  15. robert (Gość) 18 czerwca 2012, 22:38

    Tamarita, wegetariańska Primavika ma szeroki wybór past bezglutenowych, zresztą obecnie to nie jest już taki kłopot, jak kieyś ;)

  16. m. (Gość) 1 sierpnia 2012, 15:59

    często uczulenie pojawia się z powodu zakarzenia giardia lamblia. Lamblioza.

  17. Syska 26 sierpnia 2012, 16:49

    Mam nadzieje nie miec takiego problemu. Poki co Podaje raz na dwa dni lub raz na 3 synowi kaszke glutenowa i nie widze obiawow uczulenia.

  18. Karolina (Gość) 10 lipca 2015, 4:41

    Lamblie? matko.. alescie mnie nastraszyły.. ja w potrzebie podaje dicopeg junior, ale w najblizszym czasie polece do lekarza zrobić małemu badania .. :(