Poleć znajomym

Alergia na gluten - objawy, badania, dieta

Autor: , 25 lutego 2010 w Dziecko, Komentarze (17) »

Gluten jest to białko roślinne występujące w czterech podstawowych zbożach: pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. Niektóre dzieci już od niemowlęctwa są na niego uczulone inne dopiero w wieku kilku lat.

Pierwsze objawy uczulenia

  • częste bóle brzucha, wzdęcia, zaparcia, również wymioty
  • u niemowląt powyżej 6 miesiąca częste kolki, ulewanie
  • dziecko jest blade, apatyczne, spojówki wyjątkowo jasne
  • osłabienie, łapanie częstych infekcji
  • rozdrażnienie. skłonność do płaczu
  • dziecko przestaje rosnąć lub nie mieści się w grupie wiekowej
  • podrażnienie nie skóry - zaczerwienienie, grudki lub pęcherzyki na pośladkach i ponad nimi, w zgięciach łokci i kolan oraz na twarzy

Badania

Podejrzewając uczulenie na gluten u dziecka, nie wprowadzaj sama diety bezglutenowej. Konieczne jest wykonanie badań lekarskich. Jeśli pediatra podejrzewa takie schorzenie powinien skierować dziecko do gastroenterologa - w przypadku celiakii, lub też do alergologa - w przypadku uczulenia na gluten. Jeśli dziecko jest powyżej 4 lat wykonuje się testy skórne, młodsze dzieci nie mają w pełni dojrzałego układu odpornościowego. Wykonuje się wówczas nawet u niemowląt testy krwi sprawdzające poziom przeciwciał IgE. Niekiedy też lekarz zaleca wykluczenie produktów najbardziej uczulających np. czekolada, cytrusy, mleko, wszystko po to by nie rozwinęła się nadwrażliwość na inne pokarmy.

W przypadku podejrzenia celiakii, lekarz przeprowadza dokładny wywiad o objawy występujące u dziecka, a następnie zleca testy krwi wykrywające przeciwciała EMA i anty-tTG. Jeśli potwierdzi się ich obecność, wówczas lekarz zleca gastroskopię, którą ze względu na wiek przeprowadza się w znieczuleniu ogólnym. Badanie to pozwala ocenić, jak bardzo uszkodzone są kosmki jelitowe. W stwierdzonej celiakii nie przyjmuje się żadnych lekarstw, ale konieczna jest dieta i to już do końca życia wykluczająca gluten

Dieta bezglutenowa

Po usłyszeniu diagnozy, że dziecko musi być na diecie bezglutenowej, początkowo dla rodziców jest trudne, gdyż nie wyobrażają sobie jak mają komponować posiłki. Ale z czasem kiedy już się oswoją i zapoznają z listą produktów zakazanych i takich, które ich dzieci mogą jeść, okazuje się, że wcale nie jest to takie trudne. A przyrządzane potrawy mogą również jeść pozostali domownicy.

Na początek należy spisać jakie produkty dziecko może jeść: mięso, ryby, warzywa, owoce, przetwory mleczne, pestki słonecznika, dyni, orzechy, kisiele, galaretki (pod warunkiem, że nie występuje w nich mąka pszenna). Przy zakupie jogurtów i wędlin należy zwrócić uwagę, czy nie są zagęszczane glutenem. W sprzedaży znajdziemy wiele produktów bezglutenowych - makarony, pieczywo, słodycze, ciastka, płatki ryżowe, kukurydziane, produkty z amarantusa. Przy zakupie produktów bezglutenowych należy zwrócić uwagę na oznaczenie - powinny one mieć znak "przekreślonego kłosa", mamy wówczas pewność, że są to dobre produkty.

Tagi: dieta bezglutenowa dzieci, dieta bezglutenowa, uczulenie na gluten, celiakia, produkty bezglutenowe, oznaczenie produktów bezglutenowych

Podobne artykuły:

  • Zaparcia u dzieci

    Zaparcia u dzieci

    Zaparcia u dzieci pojawiają się wtedy, gdy malec wypróżnia się rzadziej niż dotychczas, a jego kupki są twarde. Sprawdź, jak możesz pomóc malcowi, którego dotknął ten problem. Więcej »

  • Dieta wegetariańska w ciąży

    Dieta wegetariańska w ciąży

    Kobiety będące na diecie wegetariańskiej zazwyczaj rodzą zdrowe dzieci, dzięki swojej wiedzy na temat zasad dietetycznych. Będąc w ciąży muszą jednak bardziej uważać i zwracać uwagę ... Więcej »

  • Sposoby na wypadanie włosów

    Sposoby na wypadanie włosów

    Nadmierna utrata włosów może mieć wiele przyczyn. Ciąża, a właściwie zmiany hormonalne w okresie połogu i po nim mogą być jedną z nich. Jeśli dotyczy cię problem wypadania włosów, Więcej »

  • Badanie USG w ciąży

    Badanie USG w ciąży

    Badania ultrasonograficzne sprawiły, że położnictwo w znaczny sposób poszerzyło swoją wiedzę na temat przebiegu ciąży jak też rozwoju płodu. Dzięki temu badaniu można określić wiele ... Więcej »

Komentarze

  1. snoopy90 27 czerwca 2011, 12:55

    drogie są te produkty bezglutenowe i dzicku nie zawsze smakują

  2. majka11 (Gość) 20 lipca 2011, 9:19

    i jeszcze do tego trudno dostępne :( , dobrze, że na stronie stowarzyszenia jest cała ich lista. Teraz wiem, że Profi wypuściło takie. Tyle, że to raczej dla starszego dziecka, a nie maluszka.

  3. dresowa (Gość) 22 lipca 2011, 8:55

    W internecie można zamawiać ale fakt nie wszystkim dzieciom smakują. I zawsze jest ten sam problem: dlaczego nie mogę jeść tego co inni?. Mam nadzieję, że więcej firm wypuści produkty bezglutenowe na rynek. Ale duży plus dla Profi za inicjatywę.

  4. Tomek (Gość) 28 lipca 2011, 10:22

    co do profi i co do dzieci to akurat oni mają w ofercie produkt dla dzieci bez glutenu, bez grama nawet :D

  5. Tamarita (Gość) 4 sierpnia 2011, 14:12

    Mogłoby więcej firm wypuszczać na rynek takie produkty, byłoby zdecydowanie łatwiej i wygodniej.

  6. fiszka (Gość) 9 sierpnia 2011, 13:02

    smakują czy nie smakują, u dzieci generalnie jest problem z apetytem, co tu dużo mówić ;) można spróbować je w jakiś sposób zachęcić :)

  7. Joaaska (Gość) 17 sierpnia 2011, 9:31

    Problem z apetytem to jedno, a problem z dostępnością produktów bezglutenowych dla dzieci to drugie. Dziwne jest dla mnie, że tylko kilka firm myśli o dzieciach uczulonych na gluten.

  8. anielska (Gość) 19 września 2011, 12:50

    Dobrze, że chociaż kilka myśli. Generalnie zależy przecież w jakim wieku jest dziecko, 4-5 latek może już przecież jeść to co dorosły bezglutenowiec, chleb, pasztety, wafle ryżowe itp.

  9. letycja (Gość) 25 września 2011, 15:37

    To by znaczyło, że nie każdy produkt ma znak przekreślonego kłosa?

  10. monijaa (Gość) 25 września 2011, 19:43

    Z tego co mi wiadomo to tak nie jest. Kupowałam produkty profi to oni nie mają jeszcze takich specjalnych opakowań ze znakiem. Ale trzeba sprawdzac kody na ich stronie na FB

  11. sysia 4 października 2011, 21:48

    Dobrze to wiedzieć

  12. martula2223 17 października 2011, 22:03

    ja byłam uczulona na gluten - po kilku latach diety wyroslam z tego. Teraz wprowadzę gluten do diety synka dopiero po 10 mcu - wg zalecen pediatry. A teraz daje mu biszkopty bezglutenowe, ciasteczka, makaron - wszstko kupuję na pułkach ze zdrową żywnością np. w Auchan czy Tesco. Można piec własny chleb bezglutenowy. w dzisiejszych czasach jest łatwiej - jak ja byłam mała - w latach 80-tych - nawet o mąkę kukurydzianą było trudno.

  13. Black_rose 21 października 2011, 7:11

    A fe :/ nie ma nic gorszego niż alergie pokarmowe :/, bo o ile od kurzu czy kota można jakoś się odizolować to jeść trzeba :/

  14. Monika (Gość) 21 listopada 2011, 17:26

    witam.podejrzewam u siebie uczulenie na gluten,ale boje sie isc z tym do lekarza,bo jezeli diagnoza sie potwierdzi to zmieni to cale moje zycie.mam na mysli oczywiscie diete.trudno bedzie wszedzie ,u znajomych odmawiac zjedzeni9a czegos czego nie moge zjesc.przeciez wszyscy z mojego powodu nie beda zmieniac diety.

  15. robert (Gość) 18 czerwca 2012, 22:38

    Tamarita, wegetariańska Primavika ma szeroki wybór past bezglutenowych, zresztą obecnie to nie jest już taki kłopot, jak kieyś ;)

  16. m. (Gość) 1 sierpnia 2012, 15:59

    często uczulenie pojawia się z powodu zakarzenia giardia lamblia. Lamblioza.

  17. Syska 26 sierpnia 2012, 16:49

    Mam nadzieje nie miec takiego problemu. Poki co Podaje raz na dwa dni lub raz na 3 synowi kaszke glutenowa i nie widze obiawow uczulenia.