Alergia na gluten - objawy, badania, dieta
Gluten jest to białko roślinne występujące w czterech podstawowych zbożach: pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. Niektóre dzieci już od niemowlęctwa są na niego uczulone inne dopiero w wieku kilku lat.
Pierwsze objawy uczulenia
- częste bóle brzucha, wzdęcia, zaparcia, również wymioty
- u niemowląt powyżej 6 miesiąca częste kolki, ulewanie
- dziecko jest blade, apatyczne, spojówki wyjątkowo jasne
- osłabienie, łapanie częstych infekcji
- rozdrażnienie. skłonność do płaczu
- dziecko przestaje rosnąć lub nie mieści się w grupie wiekowej
- podrażnienie nie skóry - zaczerwienienie, grudki lub pęcherzyki na pośladkach i ponad nimi, w zgięciach łokci i kolan oraz na twarzy
Badania
Podejrzewając uczulenie na gluten u dziecka, nie wprowadzaj sama diety bezglutenowej. Konieczne jest wykonanie badań lekarskich. Jeśli pediatra podejrzewa takie schorzenie powinien skierować dziecko do gastroenterologa - w przypadku celiakii, lub też do alergologa - w przypadku uczulenia na gluten. Jeśli dziecko jest powyżej 4 lat wykonuje się testy skórne, młodsze dzieci nie mają w pełni dojrzałego układu odpornościowego. Wykonuje się wówczas nawet u niemowląt testy krwi sprawdzające poziom przeciwciał IgE. Niekiedy też lekarz zaleca wykluczenie produktów najbardziej uczulających np. czekolada, cytrusy, mleko, wszystko po to by nie rozwinęła się nadwrażliwość na inne pokarmy.
W przypadku podejrzenia celiakii, lekarz przeprowadza dokładny wywiad o objawy występujące u dziecka, a następnie zleca testy krwi wykrywające przeciwciała EMA i anty-tTG. Jeśli potwierdzi się ich obecność, wówczas lekarz zleca gastroskopię, którą ze względu na wiek przeprowadza się w znieczuleniu ogólnym. Badanie to pozwala ocenić, jak bardzo uszkodzone są kosmki jelitowe. W stwierdzonej celiakii nie przyjmuje się żadnych lekarstw, ale konieczna jest dieta i to już do końca życia wykluczająca gluten
Dieta bezglutenowa
Po usłyszeniu diagnozy, że dziecko musi być na diecie bezglutenowej, początkowo dla rodziców jest trudne, gdyż nie wyobrażają sobie jak mają komponować posiłki. Ale z czasem kiedy już się oswoją i zapoznają z listą produktów zakazanych i takich, które ich dzieci mogą jeść, okazuje się, że wcale nie jest to takie trudne. A przyrządzane potrawy mogą również jeść pozostali domownicy.
Na początek należy spisać jakie produkty dziecko może jeść: mięso, ryby, warzywa, owoce, przetwory mleczne, pestki słonecznika, dyni, orzechy, kisiele, galaretki (pod warunkiem, że nie występuje w nich mąka pszenna). Przy zakupie jogurtów i wędlin należy zwrócić uwagę, czy nie są zagęszczane glutenem. W sprzedaży znajdziemy wiele produktów bezglutenowych - makarony, pieczywo, słodycze, ciastka, płatki ryżowe, kukurydziane, produkty z amarantusa. Przy zakupie produktów bezglutenowych należy zwrócić uwagę na oznaczenie - powinny one mieć znak "przekreślonego kłosa", mamy wówczas pewność, że są to dobre produkty.
Poleć znajomym